iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


До месец Перник може да остане на тъмно?

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заплаши ЧЕЗ с отнемане на лиценза, ако не изпълни решението й за връщане на едномесечното отчитане на електроенергията. Това заяви председателят на комисията Константин Шушулов. В подобен случай стотици хиляди души могат да останат без електричество със седмици до въвеждането на захранващите мощности в експлоатация от нов оператор.
 
Старият начин на засичане на електромерите трябваше да въведен в област Перник и останалата част от Западна България от август. През миналата седмица регионалният мениджър на компанията Любош Павлас обяви, че компанията се нуждае от минимум 15 седмици, за да отмени тримесечното отчитане. Това ще стане постепенно от септември до края на годината.
 
\"Ако компанията не изпълни решението, като крайна мярка може да преминем към отнемане на лиценза, но това крие много подводни камъни\", изтъкна Шушулов. След отнемането му трябва да има друга компания, която да продължи снадбяването с електроенергия в Западна България. Той подчерта, че преминаването към едномесечно отчитане е окончателно и трябва да стане по най-бързия начин.
 
Според него регулаторната комисия няма да прави отстъпки на чешката компания.
 
ЧЕЗ оспорва решението от миналата година на ДКЕВР за отмяната на тримесечното отчитане и изчаква окончателното решение на съда. Връщането на стария начин ще струва 10 млн. лв. годишно. Компанията трябва да инвестира 4 млн. лв. и да назначи 400 души за инкасатори. Тази разходи регулаторът ще трябва да отрази в цените на тока.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.