iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Собственик на КТВ "Кракра" - агент на държавна сигурност

Трима пернишки журналисти - агенти на държавна сигурност
 
Трима медийни дейци от Перник в сферата на радиото и телевизията се оказаха агенти на държавна сигурност. Сред тях е и съдружникът в \"Кракра\" АД - Николай Стоянчов с псевдоним \"Камен\". Стоянчов е вербуван от о. р. Витан Чаков на 02.04.1986 г. и е работел за Държавна сигурност към ОУ на МВР- Перник по линия на 14-то управление.Напуска системата през 1989г.
 
Стоянчов е съдружник на известният пернишки бизнесмен Людмил Стойков във фирма СЕЛФ ООД, една от трите фирми, собственици на \"КРАКРА\" АД. В дружеството влиза още и ЛАДИМЕКС-Л ООД също на Стойков. В кабелната телевизия са проверени общо 21 служители.
 
Перничанинът Божидар Томов - водещ на хумористични и сатирични предавания-редактор в БНР, е бил агент към 6-то управление.
 
Третият в списъка родом от Перник е Ганчо Ганчев, също от БНР, който започва работа в службите на ДС през 79-та и продължава да сътрудничи след промените от 89-та под псевдоним \"Монев\".
 
Данните оповести днес Комисията по досиетата. Те засягат единствено работещите в радиата и телевизиите след 2006г., когато влезе в сила Закона за досиетата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.