iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С факелно шествие откриват експедиция "Кракра 2009"

Втората археологическа експедиция „Кракра 2009\" ще бъде открита с факелно шествие утре, предаде Фокус. Процесията ще тръгне в 19,00 часа от подножието на хълма \"Кракра\" и ще стигне до средновековната крепост.
 
Инициативата се провежда под патронажа на кмета на община Перник Росица Янакиева. Събитието е част от инициативата на президента на Република България Георги Първанов \"Съхрани българското\".
 
Миналата година лично държавният глава присъства на разкопките на хълма \"Кракра\", заедно със съпругата си Зорка Първанова.
 
В експедицията ще вземат участие 50 средношколци от пернишките училища, които ще участват и в спектакъл по откриването. Учениците от първата смяна, която ще приключи на 14 август, ще бъдат участници в пътуващ семинар с маршрут Перник-Шипка-Етъра-Велико Търново.
 
Втората смяна ще бъде открита на 16 август и ще приключи на 28 август. Експедицията вече има свое лого, в центъра на което са изобразени крепостта „Кракра\" и националният трибагреник. Учениците ще бъдат облечени с бели фланелки и шапки с логото на инициативата. Седем фирми от Перник са спонсори на средношколската експедиция.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.