iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вълчев е невинен, перничани са престъпници

Вълчев е невинен, перничани са престъпници

\"Видимо от видеоматериала, представен в открито заседание по преписката и снетия стенографски протокол, под формата на интервю се поднася информация за конкретни истинни събития, свързани със ситуацията в Студентски град към оня момент.\"
 
Водени от гореизложеното, втори специализиран постоянен състав на Комисията за защита от дискриминацията реши, че изказването на бившия Вицепремиер и Министър на образованието и науката Даниел Вълчев не е дискриминационно и той не подлежи на допълнителни санкции.
 
Това си решение Комисията за защита от дискриминацията взе по делото заведено от председателят на пернишкото сдружение МЛАДЕЖ - Христиан Даскалов срещу Даниел Вълчев на 22.12.2008, поради изказването на екс.-министъра, втълпяващо, че перничани са виновни за криминогенната обстановка в столицата.
 
Самият Вълчев нито веднъж не пожела да се извини за думите си пред Комисията, а в обяснение до нея арогантно заяви, че ако думите му се тълкуват като „опит за дискриминация\" от жалбоподателя, то „опитът\" подлежи на санкциониране само в наказателното право, какъвто случаят не е и на него не може да му се търси отговорност.
Категоричното решение на комисията за незачитане на жалбата дойде, въпреки двукртантото отлагане на делото поради „правната сложност на въпроса\" и въпреки съществуването на аналогичен случай с решение в полза на жалбоподателите по производството „БСП Бургас - Бойко Борисов\", по повод изказването на кмета на София, че „социалистите са хора без морал\".
 
От решенията на комисията може да се съди, че е укоримо социалистите да бъдат наричани „хора без морал\", но перничани са си престъпници, от където и да ги погледнеш.
 
Ето какво още се казва в окончателното решение на КЗД по производството:
„В проведеното открито заседание и в заключителното си становище Христиан Даскалов поддържа изцяло жалбата си. Повтаря, че изказването на г-н Вълчев само по себе си представлява дискриминация по смисъла на ЗЗДискр, поведение изразено словестно, имащо за цел или резултат накърняване на човешкото достойнство и създаване на враждебна, обидна, застрашителна среда. Счита, че последиците от подобно дискриминационно говорене на образа и разделение е накърнило честта и достойнството му като индивид, но и като гражданин на град Перник, като не смята, че бидейки родом от този град допринася нещо повече за каквато и да било криминална обстановка в страната. Жалбоподателят счита, че в качеството си на вицепремиер и министър на образованието, г-н Вълчев е използвал тази трибуна за внушение към българското общество, че жителите на град Перник, в това число и той, са опасни за благосъстоянието на страната и представляват заплаха за обществения ред в страната.\"
 
КЗД не прие тези обстоятелства и оневини Даниел Вълчев, може би и заради липсата на изразена обществена поддръжка и категорична позиция, в подкрепа на обвинението от страна на местната власт и общественост в Перник или приемането от тяхна страна на изказаните от министъра твърдения като истинни, за каквито ги определи и държавният орган.
 
Въпреки това, членовете и ръководството на сдружение МЛАДЕЖ заявяват категорично волята си да продължат да осъществяват мониторинг и контрол върху изказванията и действията на политиците и други фигури от обществения живот на страната, които накърняват достойнството на перничани, като същевременно сдружението ще продължи да работи за промяна на негативния образ на Перник в медиите и широката общественост, посредством реални мерки и действия за подобряване на обстановката в града, в сътрудничество със всички останали заинтересовани страни.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.