iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Руска рулетка в старите рудници

Руска рулетка в старите рудници

Старите рудници са като руска рулетка, не се знае кога ще ни застигне смъртта. Но пак влизаме в тях, за да изхраним семействата си, казват ромите от Перник и Бобов дол. Десетки хора загинаха в опити да изкарат по нещичко за хляб, като вадят нелегално кюмюр в опасните галерии.
 
Ромите опаковат намереното в чували от по 50 килограма, които продават на местните за по 6-8 лева. Каквато и разяснителна дейност да върши полицията, гладът има последната дума. Ако някой ще жертва живота си, не го прави заради тръпката, разказват циганите. Последният нелеп инцидент в бобовдолското село Голема Фуча за тях е просто поредният случай, в който старите мини отнеха човешки животи и оставиха без бащи децата на две семейства.
 
Последните жертви са 23-годишният Георги Стоянов от Бобов дол и Ангел Казаков (37 г.) от Дупница. Те се задушили, докато копаели незаконно въглища на около 40 метра под земята. Укрепили изровената галерия с подръчни материали. За да си осигурят въздух, ползвали вентилатор от стара пералня, който се захранвал от акумулатор на паркирана наблизо лада. Въздухът влизал през \"вентилационна система\", направена от найлони. По време на инцидента обаче акумулаторът паднал и за известно време в подземията не е имало кислород. Минутите са се оказали фатални за двамата роми. Третият от бригадата - Вальо, имал повече късмет. Той изпаднал в безсъзнание, но успял да се свести и извикал помощ.
 
В района е практика да се копаят около 6-метрови дупки в земята - всичко там е изровено като кратери. Фаталната галерия обаче е единствена по рода си. Местните хора разказват, че редовно са си купували въглища от загиналите. Те редовно слизали да копаят, а нощем пристигали камиони и леки автомобили да извозват чувалите с кюмюр.
 
Запознати припомнят, че преди три години подобна драма се разигра и в Перник. Тогава отровен газ взе три жертви в миньорския град и остави без бащи 7 деца. Двамата братя Сашо и Петър Костови и по-младият от тях Румен Еленков изкопали 10-метрова дупка в рудниците на Стара Тева. За да си светят, взели акумулатор, на който прикрепили лампа. Когато усетили, че се замайват, тръгнали да излизат, но забравили светилника. Петър и Румен се върнали за него и платили с живота си. Когато видял, че се бавят, Сашо се спуснал да ги спасява, но и той се натровил от изтичащия в галерията газ.
 
По идентичен начин година преди това се отровиха баща и син в друга пернишка местност Цалева круша. При спасителната акция тогава бяха обгазени и трима пожарникари, както и съсед на жертвите от махалата.Перник и Бобов дол са продупчени като швейцарско сирене от нелегалните рудници. Всички опити да се заравняват терените с багери са само временно решение, защото безработните роми пренасят дейността си в други райони.
 
Неотдавна полицията в Перник заедно с жителите на ромските квартали засади дръвчета върху нелегалните рудници, отнели през последните 8 години живота на 8 цигани. До новите насаждения бяха поставени предупредителни табели. На хората бяха раздадени фланелки, химикалки и листовки, в които се разясняват различните наказания в нормативните уредби. Резултатът обаче се оказа много шум за нищо. Само месеци по-късно същият квартал Рудничер бе отново надупчен от миниубийци, а част от дърветата - изкоренени. От областната управа алармираха, че за работа в нелегалните подземия се наемат дори ученици, които вадят кюмюр за предприемчиви \"бизнесмени\".
Елена Ангелова, Стандарт
Снимка: Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.