iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник в златната среда по привлекателност за бизнеса

14-ти сме в класацията, изпреварваме София
 
Търговище е областният център с най-добри условия за правене на бизнес, сочат резултати от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), представени на пресконференция днес.
 
Челната тройка се допълва от Враца и Габрово, а последното място се заема от Стара Загора.
 
Столицата е класирана на 19-та позиция. В София се предлагат най-лошите административни услуги, а корупцията е на едно от най-високите равнища в страната.
 
Изводите на икономистите от ИПИ са, че като цяло Северна България предоставя по-добри местни условия за бизнес от Южна. Най-добре е представен Северния централен регион, а най-лоши за условията в Югоизточния, където и корупцията, и местните данъци и такси са най-високи.
 
От ИПИ препоръчват на общините да намалят ставките на местните данъци, да премахнат незаконните административни режими и да направят публичните услуги прозрачни и бързи, както и да въведат услуги през интернет и по-активно да се борят с корупцията, за да привличат повече инвестиции.
 
От института са убедени, че е необходимо да се предприемат законодателни промени и на общините да се даде възможност сами да определят размера на местните данъци и такси, както и част от преките данъци да преминат към тях.
 
Ето и цялата класация: Търговище, Враца, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Ловеч, Видин, Кърджали, Пловдив, Русе, Благоевград, Кюстендил, Перник, Шумен, Монтана, Ямбол, Хасково, Сливен, София, Пазарджик, Бургас, Велико Търново, Варна, Ботевград, Плевен, Смолян, Стара Загора.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.