iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


4 000 онкоболни са оставени без жизненоважно лекарство

Около 4 хил. пациентки преминали интезивно лечение на рак на гърдата са без жизненоважното лекарство \"Херцептин\", сигнилизират от сдружение Център за защита на правата в здравеопазването. От организацията днес са подали колективен иск срещу Министерство на здравеопазването за неизпълнение на задълженията относно осигуряването на медикамента. От МЗ не осигуряват безплатни лекарства и лечение на болните от рак на млечната жлеза от 2007 г. до днес, твърдят от организацията.
 
От близо 4 000 нуждаещи се, само 220 са жените, за които е осигурено лечението с препарата „Херцептин\". Това лекарство няма алтернативен заместител, и ако болните не го получат до една година, след като е открит ракът, се получават разсейки и метастазии в останалите органи.
 
Друга част на проблема е, че лечението с този медикамент трябва да започне до един месец след химиотерапията, а той се отпуска със закъснение от три месеца, тъй като това става с протокол от специална комисия, обясни Асен Георгиев - изпълнителен директор на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.