iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общинската администрация хвърли на боклука проект за милиони

Общинската администрация хвърли на боклука проект за милиони

Милионите за написване на проекти, с които ще се кандидатства по европрограми, са пари, хвърлени на вятъра. Това показва равносметката от подадените след това готови разработки в Министерството на регионалното развитие. Част от общините са ги хвърлили направо в кошчето. Други са ги преработвали основно, за да могат да бъдат подадени за оценка и одобрение, показа проверка. Много от кметовете дори не знаят, че в администрацията лежат подобни грандиозни идеи, камо ли да се сетят да кандидатстват с хартията, платена от държавния бюджет.
 
Проектите е трябвало да донесат на общините по-зелени полянки, осветени подлези и китни паркове, но след смяната на общинската власт много от кметовете са решили, че имат различни приоритети.
 
В Перник идеята за градски парк \"Драгановец\", която дълго време беше представена на сайта на общината, вече очевидно не е актуална. Проектът по ФАР е за 663 000 евро, поне според общинската интернет страницата.  Така проектът на парк \"Драгановец\" се отлага за неопределено време. Не е ясно какво е бъдещето и на цялостния план за реновация на общинския център като част от градоустройствения плам на Перник. Обществени дискусии течаха през 2007г., от когато е и последната информация по въпроса.
Подобна е ситуацията в Бургас. Консултантите написали проект по идея на местната община. Той е на стойност 10 млн. лв. Разработката предвижда да бъде изцяло реконструирана Морската градина на Бургас с преасфалтиране на цялата алейна мрежа, подмяна на парковото обзавеждане и осветлението. В същия проект са включени реконструкции и на още два парка в комплексите \"Лазур\" и \"Меден рудник\", както и подмяна на оборудването на 11 детски площадки и 6 спортни обекта на открито. \"Не бяхме доволни от проекта - бяха си оставили пръстите. Наложи се да го преработваме\", коментира  зам.-кметът на Бургас по евроинтеграцията Ивелина Василева.Кърджали има подаден проект за подобряване на градската среда за над 9,9 млн. лв. Парите са за парк \"Арпезос-север\". Предстои да се изгради инфраструктурата на парка край модерното хидросъоръжение \"Водното огледало\".
 
Подобни  проблеми имат и в Кърджали и Сливен. Същевременно картинката в Перник се допълва и от липсата на реален изход по друг важен за града проблем - този за сметището. В момента перничани изхвърлят боклука си в Радомир, или поне трябва да почнат да го правят, тъй като изграждането на новото сметище е спряно. Общината спечели солидна финансова подкрепа по проект за проектиране на на 33 процентово завършеното сметище, въпреки че  изготвен от специалисти проект вече имаше.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.