iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гръмотевичните бури продължават до 5 юли

Гръмотевичните бури ще продължат до деня на изборите, това съобщи заместник-генералният директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ст.н.с. д-р Петьо Симеонов.
Той съобщи, че през последните години се наблюдава тенденция на уличаване на честота като брой дни на гръмотевичната дейност и вероятно ще има и увеличаване на обхвата като територия на гръмотевични бури.
Заради глобалното затопляне подобни бури все по-често ни връхлитат през по-хладните месеци като април и септември, а обичайни според учените са месеците - май и юни. Гръмотевични бури се появяват вече и през зимата, а през февруари - например, се изсипват градушки, обичайни за летния сезон, каза ученият. Мълнии все по-често падат и в нетипични места като крайбрежната зона в Източна България. На този етап явлението се наблюдава от 135 метеорологични (синоптични и климатични) станции на института, разположени на територията на цялата страна, някои от които са отпреди 1900 година. Станциите се поддържат с оскъдните бюджетни средства на института и от негови собствени приходи, каза Симеонов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.