iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дилъри купуват гласове като предлагат безплатно наркотици

Дилъри предлагат на наркозависими безплатно дози наркотици за да гласуват за определени партии и коалиции, каза зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Теодор Дечев. Сигналите са изпратени в МВР и ДАНС. „В стремежа си да се покажат като талантливи организатори, някои прекрачват всички граници през последните дни. Включително и наркодилъри са организирани и раздават безплатни дози наркотици за купуването на гласове\", каза той. До европейските избори в ССИ са получени 200 сигнала, от които има и годни за докладване в МВР и ДАНС, каза още Дечев. До сега по-малко от 200 са сигналите след европейските избори. Има леко спадане на интензивността на подаването на сигналите, уточни той.
 
Цените продължават да вървят около 30 лв. за глас, а инвестиционните разходи за един глас продължават да са около 100 лв. Наказанието в НК определено не са достатъчни, голяма част от т. нар. дилъри не изпитват страх от последствията, смята Дечев.
 
Дилърите са засечени да купуват гласове за повече от една политическа партия - това се е превърнало в реален спорт и бизнес, обясни зам.-председателят на ССИ. Има случаи за купуване на гласове за по три партии от един и същи дилър. Кметове на населени места, избрани от една партия, пък купуват гласове за съвсем други партии.
 
На 1 юни 2009 г. бе обявено, че започва кампания срещу купуването на гласове. Кампанията включва като превантивна мярка предлагането на парична награда до 10 000 лева за предоставянето на информация за купуване на гласове, която може реално да бъде използвана за възбуждане на наказателно преследване срещу закононарушителите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.