iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки парапланеристи станаха трети на световно в Хърватска

Суперуспех постигнаха пернишките палапланеристи Димитър Ралев и Методи Арсов, които като членове на българския национлен отбор по парапланеризъм в дисциплината целно кацане спечелиха бронзовите медали на проведеното край хърватския град Иванец в отборното класиране, предава вестник Съперник. Пред българите са само отборите на Словения, страна, наложила се като постоянен лидер в дисциплината и изненадата от Китай, класирала в инвидивидяалната надпревара двама свои състезатели на първо и второ място. Времето на провеждане на състезанието е било отвратително,валял е почти постоянен дъжд, който е позволил да се направят само пет опита за седем дни. За сравнение, на предишния шампионат в Тракай(Литва), който се проведе послед зима и се кацаше на замръзнало ледено езеро състезателите имаха по 12 опита. 86 състезатели от 17 държави са взели участие в първенството. Големият успех за българите е постигнала Елена Костова, която е спечелила световната титла при жените.
 
В петте опита тя е допуснала общо 312 см.отклонение от центъра. Втора е чехкинята Маркета Томашкова с 441 см, а на трето място е представителката на Сърбия Милица Бичанин с 454 см. При мъжете първите две места за заети от китайци. Световен шампион е Чупенг Чанг с 9 см отклонение от центъра, втори е сънародникът му Хайпинг Чен с 12 см, а трети е чехът Мартин Ондрачек само със сантиметър повече - 13 см. Челната шестица се оформя от досегашния световен шампион Матиаш Ферарич от Словения, англичанинът Анди Шоу и Миле Йвановски, баща на спечелилия кръга от световната купа край Перник Мартин Йовановски. В отборното класиране словенците показаха че са си сила в този спорт, въпреки че този път нямат медалист в индивидуалното и спечелиха световната отборна титла,следвани от отборите на Китай и България. Постижението на Българите в състав Цветан Цолов, Валери Цветанов, Димитър Ралев (капитан), Стефан Милушев, Методи Методиев и Николина Илиева е повече от отлично, защото са изпреварени страни, разполагащи с много повече средства и много по-добри условия за подготовка.
 
В индивидуалното класиране най напред от българските парапланеристи най-напред, 10-ти е Валери Цветанов с 40 см отклонение, следван от Цветан Цолов - 18-ти 125 см, 20-ти е Димитър Ралев със 162см, Стефан Милушев е 32-ри с 281 см, а Метади Арсов 33-ти с 282 см. Единствената дама в отбора Николина Илиева е със 1209 см отклонение, което пък я нарежда на осмо място в крайното класиране при жените.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.