iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започва укрепването на голямо свлачище в с. Планиница

Община Перник започва работа по укрепването на огромно по размерите си свлачище в село Планиница. Това съобщи кметът Росица Янакиева, предаде радио \"Фокус Пирин\".
 
Средствата за дейностите идват по проект, който общинската администрация Общината е спечелила по оперативна програма \"Регионално развитие\". Средствата са в размер на 795 хиляди лева, договорът за тях вече е подписан. Парите са преведени по сметката на Общината.Местната администрация започва работа по процедура за възлагане на обществена поръчка. Очаква се тя да приключи в рамките на следващите три месеца и да започнат строителните работи. В проекта са предвидени цялостни дейности по укрепване на терена, включително и отводняването му.
 
Свлачището в Планиница е старо и тормози жителите години наред. С течение на времето то придоби огромни размери. През януари 2007 г. движещите се земни маси повлякоха няколко къщи и ги смъкнаха на метър и половина надолу по склона. Две от постройките се придвижиха на 200 метра от селската река. Мъж от едната къща бе преместен във фургон. Половината от пътя за селото бе разцепен на две.
 
Преди няколко години експерти от Геозащита заявиха, че селото може да бъде спасено чрез отклоняване на подпочвените води. Близо 34 са регистрираните свлачища на територията на Пернишка област. Лошата новина, е че се актвизират нови. Едно от най-големите е в района на кв. Бела вода, останалите са в селата Рударци, Студена, Калища.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.