iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Синдикатите готови за национална стачка - ръчкат кандидатите за депутати и не вярват на обещания

С всички сили ще браним хората и спазването на конституционните им права. Няма да приемем замразяването на доходите. Не бихме искали да се стига до там, но сме готови за предупредителна национална стачка. Това заявиха на предизборен диспут в Перник вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров и областната лидерка на КНСБ Наташа Ангелова. Те станаха инициатори и организатори на първият и единствен засега сблъсък на мнения очи в очи между кандидатите за народни представители от седем политически сили - основни претенденти за 41-то Народно събрание: Синята коалиция, НДСВ, Коалиция за България, ДПС, ГЕРБ, ЛИДЕР с Новото време и партия „Ред, законност и справедливост. Около масата за диспут в Конферентната зала на Двореца на културата седнаха 22-ма кандидати за депутати (плюс един PR), а общо в залата бяха 29. Всяка от партиите и коалициите имаше възможност да представи своя отбор и да изложи своите виждания по два основни въпроса, поставени от синдикалистите: какви мерки предлагат за справяне с кризата и съживяване на икономиката и как ще бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани ако съответната политическа сила бъде в управлението. Трябваше да се дискутират и приоритетите за развитието на региона, формулирани от политическите формации. Общо взето дискусията премина в доброжелателен тон. До остри сблъсъци на мнения не се стигна. Стана така, защото повечето от изказващите се представяха предварително подготвени резюмета на политическите платформи на партиите и коалициите, които представляваха. Конкретните въпроси на синдикатите не получиха съвсем конкретни отговори.
Д-р Валентин Павлов (Синята Коалиция) припомни, че през 1997г. сините вече са показвали и доказвали, че могат да извадят страната от тежка криза след управление на БСП. Той сподели, че на всичките му многобройни предизборни срещи с много хора не се е намерил човек, който да признае, че е доволен от здравеопазването.
Др- Боян Богданов (НДСВ) се опита да защити своята партия като част от управляващата тройна коалиция, като припомни предложенията на НДСВ за споразумение с МВФ за гъвкава кредитна линия, което още не е факт, гарантиране на влоговете на гражданите до 100 000 лв. и повече прозрачност при усвояването на средствата от еврофондовете. Според него, наложително е спешно обобщаване на многобройните приети в последно време закони в сферата на здравеопазването.
Ангел Найденов (Коалиция за България) съобщи, според техния анализ на основните приоритети на отделните политически сили и тези в Манифеста на синдикатите ням съществени различия в предложенията за справянето с кризата. Той припомни, че БСП обещава средна работна заплата от 900-950 лв до края на 2013г. Областният управител Иван Димитров, видимо развълнуван, за пореден път припомни направеното през неговия мандат в област Перник за пътищата, болниците и училищата, за новите линейки и полицейски коли. На синдикалистите той връчи своя писмен годишен отчет. Весела Лечева се обяви против „галевизацията\", против влизането в парламента на представители на ВИС и СИК и против бързото забогатяване. Според нея спортът ще спаси младите.
Боряна Методиева (ДПС) припомни своя личен принос за организиран еко семинар за безопасното използване на въглищата с участието на световни капацитети и за спечелването и управлението на големи проекти с участието на областната администрация. Тя подчерта и доброто си сътрудничество и партньорство със синдикатите в Областния съвет по заетост.
От ГЕРБ взеха думата Владислав Димитров, Ирена Соколова и Петър Петров. Те обясниха, че едни са приоритетите в условията на криза, а други ще бъдат след нея. Бяха категорични, че в Перник трябва да се залага на традиционните производства във въгледобива, металургията и обработката на метали, защото няма как градът да стане туристически център.
Мишо Михайлов (ЛИДЕР с Новото време), който не е кандидат за народен представител, а стратег на кампанията обясни, че ако досегашните партии са си изпълнявали обещанията ЛИДЕР като партия нямало да съществува. Той представи Никифор Вангелов, който се похвали, че за добро сътрудничество синдикатите го отличили с грамота и плакет, Симон Спасов, който съобщи, че в същия миг по заръка на партия ЛИДЕР в храмове в цялата страна по случай Петровден се отслужват молебни за здраве и успех, защото това ни е нужно и Ваня Коконова , която сподели намерението на политическата сила бизнесът да помага на образованието.
 
Димитър Колев (РЗС) беше категоричен, че само дясно управление може да бъде полезно за България. По думите му най-важната задача за партията, от чието име се кандидатира, е изборен успех и влизане в управлението. От РЗС са за разпускане на 41-то Народно събрание, веднага след конституирането му и свикване на Велико събрание, за да се направи нова конституция и броят на депутатите да стане 120.
 
Синдикалисти и граждани попитаха как да се тълкуват думите на Доган, че той разпределя финансите в държавата, кой ще плаща най-много, за да гласуват за него, къде да видят депутати, след като ги изберат, ще може ли да се спаси от грозящата го ликвидация заводът „Радомир Метал Индъстръийз\".
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.