iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Собственикът на сараите на Доган в Рибарица не се призна за виновен

Вчера пернишкият Окръжен съд даде ход на делото срещу Арбен Хавальов и перничанката Ана Стойнева, обвинени за укриване и неплащане на данъчни задължения в особено големи размери, пише Съперник.
 
Три са обвиненията срещу Стойнева - по чл. 212 ал.4 от Наказателния кодекс, по чл.257 и чл.267 ал.1. Подсъдимата се призна за виновна по всички тях и сключи споразумение с прокуратурата. По първото, касаещо използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ, даващ възможност да бъде получено без правно основание чуждо движимо имущество с намерение да го присвои, наказанието е лишаването от свобода до осем години. Заради споразумението с държавното обвинение, Стойнева е осъдена на една година лишаване от свобода с три годишен отлагателен срок. По останалите две обвинения наказанието, отредено й от състав на ПОС, председателстван от съдия Красимир Маринов, е лишаване от свобода за срок от 10 месеца, също с три години отлагателен срок и глоба от 2500 лева за всяко от тях. Съдът наложи общо най-тежко наказание на Ана Стойнева условна присъда лишаване от свобода за една година и глоба от 2500 лв. Тя е наказана за издаване на 296 фактури с неистинско съдържание на стойност за близо 700 000 лева, издадени през 2000-та година, уточни окръжният прокурор Пламен Найденов. ДДС по тях не е теглено, тъй като данъчните служби навреме засекли далаверата, добави Найденов.
 
Срещу Арбен Хавальов са повдигнати обвинения, аналогични на тези срещу Ана Стойнева. Вчера той не възрази срещу споразумението, което тя сключи с прокуратурата, но не се призна за виновен. Затова съдебният състав си направи самоотвод. Председателят на пернишкия Окръжен съд Елена Николова ще назначи новия, който ще продължи делото срещу Арбен Хавальов през есента.Хавальов стана известен в публичното пространство като собственик на сарая на Доган „Каза Домини\" край курортното село Рибарица. Той се оказа и измамник с две имена. В продължение на година, Хавальов е използвал другото си име - Антон Драгомиров Белев, за да източва ДДС. В обвинителното заключение на Окръжна следствена служба в Перник срещу Белев-Хавальов са констатирани поредица от данъчни престъпления, източване на ДДС и използване на две собствени имена при извършването им. Оказва се, че само за периода 26 юни 2000 г. - 14 септември 2000 г. чрез регистрираната си в Пловдив фирма ЕТ \"РАС - Антон Белев\", той е успял да открадне ДДС на обща стойност 638 761 лв. Срещу Белев-Хавальов е повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура-Перник през юли 2008 година. Според обвинителния акт, през 2000 г. той е регистрирал фирмата си ЕТ \"РАС - Антон Белев\" в Пловдив, като е използвал данните от Единния граждански номер /ЕГН/ на софиянеца Явор Стефанов Миланов и данните от гражданския паспорт на Димитър Ангелов Манолов без тяхното знание. Освен това е посочил и несъществуващ адрес за контакт на търговското си дружество и е използвал фалшиви документи, съставени от Райна Асенова Миланова, с която е живеел на семейни начала, и която бе сред свидетелите на делото вчера, за да прикрие следите си при източването на пари от бюджета. Водил е счетоводна отчетност с невярно съдържание-декларирал е фиктивни сделки за покупко-продажба на имущество, като е ползвал фалшиви фактури. Прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки, които са описани подробно в обвинителния акт. Предметът на фалшивите сделки, чрез които е източвано ДДС е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.