iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките баби нещат на море с Масларова

Пернишките баби нещат на море с Масларова

Инициативата на социалния министър Емилия Масларова да изпрати пенсионерите на безплатен курорт в неактивния туристически сезон предизвика слаб интерес и негативни коментари сред хората от третата възраст, включително и в област Перник. Едва 2859 от тях се възползваха от възможността да почиват на държавни разноски през първия етап на програмата на правителството за активно стареене от 21 април до 31 май. Още 980 са кандидатите да отидат на море или планина през есента, показва справка на Агенцията за социално подпомагане.
 
По план в инициативата трябва да се включат 15 хил. пенсионери, за чийто курорт са предвидени 6.5 млн. лв. Поради слабия интерес обаче засега са похарчени около 715 хил. лв. От АСП обясниха, че ако парите не бъдат изхарчени по предназначение, няма да могат да се пренасочат към друга програма. Според представители на организациите на хората от третата възраст интерес към безплатните курорти едва ли ще има и е по-добре държавата да им помогне за сметките.
 
\"Не може хората да получават по 150-200 лв. пенсии, с които едва оцеляват. Сред тях има такива, които са осъдени за това, че дължат хиляди левове за парно, а в същото време Масларова ги изпраща в петзвездни хотели. Това е грозно\", коментира Цветанка Николова от организацията на пенсионерите към КНСБ.
 
\"За собствениците на празните хотели програмата е съблазнителна, но е под достойнството на пенсионерите да ползват от безплатните почивки\", заяви Цветан Минков, председател на Съюза на пенсионерите. \"Искаме сами да определяме дали и къде ще почиваме, стига да имаме с какво.
 
Минималните пенсии в Европа са между 420 и 800 евро, докато тук максималният им размер до април беше 490 лв.\", добави той. Сред причините за слабия интерес към програмата е и фактът, че пенсионерите трябва да платят пътя до курортите.
 
При първия етап от програмата възрастните почиваха в 16 хотела. Четири от тях са собственост на \"Балкантурист Елит\", който е наследник на бившия приватизационен фонд \"Мултигруп\". Сред крупните хотелиери, които приеха пенсионери, е и бизнесменът и зам.-председател на областния съвет на БСП в Пловдив Георги Гергов. Сред управата на част от останалите хотели са съпругата на Николай Банев и председателят на Земеделския народен съюз Стефан Личев.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.