iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Инвалидите се надигнаха в Перник, искат министерство

Инвалидите се надигнаха в Перник, искат министерство

Третият републикански фестивал на хората с увреждания започна в пернишкия кв. Църква. Проявата е посветена на 20-годишнината от създаването на Съюза на инвалидите в България. В културното събитие участват над 1000 души от цялата страна, Македония и Сърбия. Изпълнителите се състезават в различни жанрове - естрадни и стари градски песни, жестомимика, танци, литературно творчество и др.
 
Хората с увреждания поискаха повече защита на правата си. Според тях е необходима и промяна в нормативната уредба.
 
Настояваме да се разширят правомощията на Агенцията за хора с увреждания или да се обособи министерство. Това заяви председателят на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев.
 
Според Коцев в страната ни е създаден добър закон за хората с увреждания, който хармонизира с европейското законодателство. Липсва обаче система, която да контролира изпълнението му.
 
По думите на председателя на Съюза на инвалидите е необходим орган, който да координира дейността на всички институции, имащи ангажименти по изпълнение на законодателството. Това се налага и от факта, че нормалното функциониране на закона за инвалидите кореспондирало с още 47 подзаконови нормативни актове.
 
По време на фестивала Коцев допълни, че организацията е извоювала много преференции за работодателите, наемащи хора с увреждания.
 
Въпреки това според него обаче все още няма санкциониран работодател, който не е изпълнявал задълженията си съгласно закона.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.