iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Глобалните библиотеки" достигнаха Перник

Представители на читалищните библиотеки се срещнаха с колегите си от Регионалната библиотека „Светослав Минков\". Повод за сбирката бе стартът на програмата „Глобални библиотеки - България\". Регионалната библиотека съвместно с представителите на читалищните звена проведоха среща с ръководителя на програмата „Глобални библиотеки\". На срещата присъстваше Трендафил Меретев, ръководител на програма „Глобални библиотеки\". Субсидия за пълна подкрепа от фондация „Бил и Мелинда Гейтс\" ще получат 900 библиотеки от страната.
 
Ключови партньори на програмата са Министерството на културата, държавната агенция по информационни технологии и съобщения, българската библиотечно - информационна асоциация, национално сдружение на общините в страната и програма на ООН за равитие. Глобални библиотеки ще бъде с продължителност от четири години и половина. Чрез нея целевите библиотеки ще се превърнат в по- привлекатлни места за потребителя.
 
По споразумение с фондацията, \"Майкрософт\" предоставя безплатен софтуеър за целите на програмата. Бюджетът на подготвителната фаза е 606 хил.щ.д. Стратегическата цел на проекта е да осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знания, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки чрез свободно ползване на Интернет и на други информационни технологии, за да могат българските граждани да се интегрират в глобалното информационно общество, да се подобри качеството на техния живот и да се ускори развитието на граждансkото общество. Програмата ще осигури безплатен достъп до компютри, Интернет и обучение на българското население чрез мрежата от обществени библиотеки. Очаква се около 1200 библиотеки на територията на цялата страна да получат финансова подкрепа, технологично обновяване и обучение на техния персонал и посетители в използване на информационните технологии.
 
В рамките на проекта ще се извърши оценка на състоянието и нуждите на обществените библиотеки на територията на цялата страна. За осъществяването й са необходими 112 анкетиращи екипа, всеки съставен от един експерт-библиотекар и един експерт по информационни технологии. Екипите ще бъдат наети да работят по места на хонорар - за десет работни дни, в периода от 15-и юни до 15-и август 2008 г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.