iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки и сръбски скаути ще се побратимяват

Скаутските отряди от Перник - „Кракра Пернишки\" и от сръбския град Бела Паланка - „Ремизияна\" ще търсят форми на контакт.
 
Това стана възможно след като група представители на пернишкото сдружение МЛАДЕЖ и техни колеги от младежки неправителствени организации от региона посетиха западния сръбски град във връзка с реализацията на съвместен проект. Домакините използваха случая да запознаят българските младежи с една от безспорните гордости на град Бела Паланка  - скаутският отряд „Ремизияна\", който е сред най-утвърдените скаутски общности в Сърбия.
Пернишки и сръбски скаути ще се побратимяватОтрядът съществува от 50 години. За разлика от България през годините на социализма в Сърбия скаутското движение не е забранявано и отрядът е съществувал паралелно с казионната детска пионерка организация. Името му „Ремизияна\" произлиза от названието на древен римски град, съществувал в околностите на Бела Паланка. Около 80 са активните членове на отряда в момента. Всяка седмица те провеждат поне по едно свое занимание. Имат собствена база и гора, която й Пернишки и сръбски скаути ще се побратимяватпринадлежи. Направили са си импровизиран каменен амфитеатър, където се събират през лятото. От 1 юни вече имат и 1 щатен водач.
 
Те имат и скаутски център „Крупац\", който се намира извън града и има около 40 места за нощуване. Скаутите от Бела Паланка са участвали в европейски и световни джамборета, а сега се стягат за международен лагер, на който ще бъдат домакини. Мечтата ни е да развием базата, сподели техния ръководител Младен Цветкович. Първите контакти между активния пернишки отряд и този от сръбския град вече текат по Интернет, увери водачката на перничани Снежана Митина, която е и шеф в националното ръководство на българските скаути.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.