iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бивши кметове се срещнаха с перничани

Трима от поканените бивши пернишки градоначалници се отзоваха на поканата на Двореца на културата да участват в празничното издание на „Автограф за Перник\" - инж. Борис Чолев, инж. Любчо Стоилов и инж. Димитър Бояджиев.
 
Инж. Борис Чолев е бил кмет на гр. Перник от 1976 до 1985 г. По време на неговото управление е направено много за благоустрояването както на града, така и на околните села. През 1979 г. е приет нов общ градоустройствен план, завършена е сградата на Окръжен народен съвет - сега в нея се помещават Областната и Общинската управи, завършен е обходния маршрут „Север\", извършена е реконструкция на водопроводната мрежа, асфалтирани са улици в кварталите „Изток\", „Драгановец\", „Байкушева махала\". През 1982 г. тържествено е открит мемориала „Борбите на пернишките миньори\" и е завършено оформянето на централния градски площад, пуснати са в експлоатация сградите на Пионерския дом/ сега Обединен детски комплекс/ и Х - то Основно училище. Разраства се жилищното строителство в кварталите „Изток\" , „Мошино\", „Тева\", „Иван Пашов\", „Проучване\". Топлофицирани са по - голямата част от жилищните блокове, откриват се над 40 нови магазини.
 
Инж. Любчо Стоилов, е бил кмет на гр. Перник през периода 1989 до 1991 г. Той е роден през 1949 г. в Перник. Средното си образование завършва тук, а през 1972 г. се дипломира във ВИАС - София като инженер по промишлено и гражданско строителство. Работи в ДСО „Заводски строежи\" - Перник, последователно като бетонджия, технически ръководител, главен инженер на звено, началник звено. Зам. Председател е на Окръжния народен съвет - Перник , председател е на Комисията по териториално и селищно устройство при Окръжен народен съвет - Перник, директор на „Заводски строежи\" - Перник.
 
През 1990 г. проведеният ХІ - ти Национален фестивал на сурвакарските и кукерски игри бележи своеобразен рекорд с участието на 80 групи от страната и чужбина. Организационният комитет с председател инж. Любчо Стоилов взема решение фестивала да прерасне в международен и да се провежда на всеки три години.
 
Инж. Димитър Бояджиев е роден през 1942 г. в гр. Битоля. Завършва ІV - та гимназия в Перник, а след това МЕИ -гр .София със специалност радиотехника. В продължение на 25 години работи като конструктор в Завода за токоизправители в нашия град, като преминава през всички конструкторски длъжности - от младши до главен конструктор.През управлението му от 1991 г. ограничените бюджетни средства на Община Перинк позволяват да се финансират само частични ремонти на комуникациите.
 
Това е период на първите години на прехода, един деликатен и сложен във всяко едно отношение период - политически, социален, икономически, духовен, период, който изисква сериозни обществено- политически умения, за да бъдат взети адекватните решения.Кметовете споделиха най - вълнуващите моменти от своя мандат, говориха за приемствеността, казаха как виждат перспективите пред Перник, но бяха пестеливи в препоръките си към днешните управляващи. В навечерието на 80 - тата годишнина на Перник бившите кметове пожелаха на перничани здраве, оптимизъм, духа на болярина Кракра Пернишки и повече усмивки.Поздрави към бившите градоначалници отправиха кмета на Община Перник - инж. Росица Янакиева, която им връчи плакети и покани за празника, и изпълнителният директор на Общински комплекс Дворец на културата Петьо Фетфов, който също зарадва гостите с подаръци. В края на срещата кметовете оставиха своите послания и автографи на таблото. С музикалните си изпълнения в празничната среща се включи квартет от Камерен оркестър „Орфей\"./ Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.