iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правителството скастри ГЕРБ Перник за лъжа

Правителството скастри ГЕРБ Перник за лъжа

„Никога не съм заявявал, че финансирането на автомагистрала „Струма\" ще бъде спряно или че строителството й ще бъде замразено за сметка на магистрала \" Тракия\", пише в разпространено от транспортното министерство съобщение до медиите. Поводът за изявлението по всяка вероятност е заради изявлението на водача на листата на партия ГЕРБ в Перник Владислав Димитров. Той каза, че партията, която представлява е категорично против пренасочване на средства от магистрала „Струма\" към магистрала \"Тракия\". Позицията на Димитров беше повторена с известна промяна и от лидера на СДС Мартин Димитров, когато представи кандидатите на Синята коалиция в Русе.
 
Преди седмица министър Мутафчиев наистина представи идеята за пренасочване на средства от едната към другата магистрала. Става въпрос за сума от 350 млн. евро, но тогава министър Мутафчиев обяви, пренасочването може да стане само с одобрение на Еврокомисията.
 
В днешното, на 17 юни, изявление Петър Мутафчиев казва, че работата по проекта за строителството на магистрала „Струма\" продължава. Най-напреднала е подготовката на участък 1 (Долна Диканя - Дупница) и участък 4 (Кресна-Кулата), за които има техническа готовност. След като отчуждителните процедури приключат, може да се стартират търговете за избор на изпълнител за строителство. Имаме уверението на Национална агенция „Пътна инфраструктура\" (НАПИ), че това може да се случи до края на годината. Освен това НАПИ планира в следващите месеци да възложи проектирането на участък 2 на АМ „Струма\" (Дупница - Благоевград). Целта е в края на 2010 г. да има проектна готовност и за този лот, а изграждането му да започне през 2011 г.
 
Настина част от трасето на магистрала „Струма\" се отлага за следващия планов период (след 2013 г.), но това беше известно още през октомври 2008 г., когато правителството замрази дострояването на три отсечки от автомагистрала \"Струма\" и беше решено най-проблемният участък през Кресненското дефиле (Симитли-Сандански) да се изгражда след 2014 г. За финансирането му са нужни около 600 млн. евро. България ще кандидатства за получаването им от европейския бюджет за следващия програмен период 2014-2020 г., пишеше в разпространето от правитеството решение.
 
По-късно, по време на парламентарен контрол на 7 ноември 2008 г., Мутафчиев каза, че магистрала \"Струма\" ще се строи на два етапа, защото цялото трасе ще излезе около 1,2 млрд. евро. Голяма пречка се оказаха протестите на еколозите, които настояваха да се запази флората и фауната в региона. Заради това Мутафчиев обясни, че България ще търси допълнителни 600 млн. евро, за да бъде запазена природата в дефилето. И в крайна сметка заради това се наложи да се извърши ново проектиране, но това според съобщението от Министерството на транспорта не означава, че работата по тази отсечка е спряна.
 
През този програмен период ще се извърши цялостната подготовка на участъка - допълнителни проучвания, технически проект, отчуждителни процедури, археология, за да може през следващия програмен период да започне реалното строителство.
 
Според направените разчети за строителството на Лотове 1,2 и 4 на магистрала \"Струма\" ще са необходими общо 250 млн. евро при предварително планирани 600 млн. евро. Или точно разликата от 350 млн. евро ще се пренасочат към „Тракия\".
 
Друг е въпросът, че в България мудно се работи по магистралите и едва ли има държава, която толкова дълго да е строила една магистрала от 480 км 34 години. Вярно е и друго, че две поредни правителство обещаваха магистрала „Струма\" да бъде готова за летните олимпийски игри в Атина през 2004 година.
 
Но в крайна сметка си струва да се направи всичко възможно доизграждането на магистрала „Тракия\" да се осъществи със средства от оперативна програма „Транспорт\", защото според правилата на ЕС, ако планираните пари по която и да е оперативна програма не се усвоят, те не се пренасочват за следващия планов период.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.