iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бивше село си прави стадион

Футболният отбор на Църква „Маниш\" ще играе на свой терен на есен.
Стадион си правят в пернишкото кметство Църква. Футболният отбор „Маниш\" от бившото село наесен ще има свой терен. Сега църковските футболисти играят мачовете си в съседното село Кралев дол и макар че не са у дома побеждават. Успехите на футболистите са амбицирали кмета Румен Петров и спонсорите на отбора Валери Карамиджанов и Юлиан Николов.
 
Със Валери Карамиджановсредства от спонсорите и с организацията на управата и на съмишлениците старото игрище срещу черквата ще стане модерно спортно съоръжение. Идеята е освен футболен терен да има и лекоатлетическа писта, а последствие и цял комплекс. Дворът на някогашното училище ще стане парк за децата. Ще има съблекални, бани, сауна, кафе-аперитив. Имало идея да се направят тенис кортове, но децата сами подсказали, че предпочитат да играят футбол, защото и сега ритат там на самоделно направени малки вратички.
 
Румен Петров Цяло приключение било намирането на майстор, който да изравни терена по-най-добрия начин. Единственият способен да го направи отдавна бил пенсионер, но заради голямото желание и мерак на църковци той склонил. Вече е договорена и специалната трева за терена. Изкопани са кладенци, за да се полива тревата. Направена е подпорна стена към околните улици да не пропада терена. Скоро ще се вдига и оградата. Обектът напредва и по всичко личи, че целта ще бъде постигната.
 
Всъщност спортната слава на бившото село е стара. По спомени на хората, които помнят по-отдавна отбор тука е имало още през 1927г. Тогава се казвал „Ураган\". После през годините тимът станал „Струма\". Помнят се имената на футболисти като Ваклин Ваклинов, вратарят Манол Неофитов - Мънцата, Йордан Богданов, Тодор Славчев, който по-късно станал футболист на ЦСКА. Повечето са били и шампиони по Бившe село си прави стадионлека атлетика, даже в балкански и републикански първенства. Като се създава „Металург\", поглъща отбора и добрите футболисти на Църква, което по онова време е било най-голямото село в региона. Доста години, след като Църква стана квартал на Перник местните футболисти са Бившe село си прави стадиониграли в отбора на Кралев дол, който взел и някогашното им име „Струма\". Преди две години си регистрират собствен клуб, но заради заетото име, след дълго умуване се решава, отборът да бъде кръстен на реката Маниш. Сега е в А областната футболна група. Картотекирани са повече от 20 играчи, като най-възрастния е на 25.
 
Местните хора са много обнадеждени. На придобивката се радват не само любителите на футбола и спорта. Това се казва „Здрав дух в здраво тяло\", коментират хората заради непосредствената близост на новия стадион с местния храм „Св. архиепископ Николай Мириклийски Чудотворец\".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.