iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Директори, учители, родители, младежи и политици тръгнаха "Ръка за ръка с младите хора"

Движението за права и свободи инициира днес кръгла маса под наслов „Ръка за ръка с младите\", която  се проведе в 9-то Основно училище, с участието на експерти, представители на училищни ръководства, неправителствени и младежки организации. На срещата се обсъдиха и анализираха нуждите на пернишките ученици в основните училища от града за разширяване на съществуващите форми на изява, чрез извънкласна и клубна дейност, както и подкрепата на вече съществуващите такива в пернишките училища.
 
Бяха представени резултатите от проведено допитване до младите хора за това какви са техните потребности за развитие на спортните, художествени и др. форми на клубна дейност след училище. Домакин и съинициатор на кръглата маса е 9-то Основно училище \"Темелко Ненков\" с директор Марин Никодимов. Присъстваха и директори и педагогически съветници от няколко основни училища в общината, в които е било проведено проучването - 7-мо, 8-мо, 10-то ОУ. Училищните ръководства представиха опита си в сферата на насърчаване на младежката активност у учениците. С филма \"Училище с отворени очи\" преподавателката Лозка Симеонова, представи положителни практики за реализирана извънкласна дейност, която не само заангажира учениците  след часовете, а ги прави и съпричастни към една сигурна и стабилна общност и среда, каквато е училищната.
 
Г-жа Боряна Методиева - зам. областен управител и председател на Областния съвет на Движението за права и свободи,  запозна участниците в кръглата маса с политиките на държавата в тази насока, както и новите възможности за подпомагане на извънкласната дейност, посредством Министерството на образованието. Тя изрази  готовност да предаде възникналите въпроси и питания, особено в сферата на разработването и кандидатстването по програмите на МОН към експертния състав на министерството.
 
Резултатите от проучването представи Захари Даскалов, зам. председател на сдружение МЛАДЕЖ и ръководител на проекта. Според анализа на резултатите над 35 процента от анкетираните ученици знаят за съществуването на различни форми на клубна и извънкласна дейност в училище, но не проявяват интерес към участие в такива. Младите предпочитат да прекарват времето си пред компютъра и в кафето. Сред най-предпочитаните форми на активност е участието в танцови и спортни състави, а номер едно по предпочитания са екскурзиите. Основната причина, която спира училищата от това да развиват още по-активно такива форми на дейност е финансовата, докато сред учениците, това е апатията. Техните родители съчетават и двете в повечето от разгледаните случаи.
 
Настоящето проучване и неговия анализ са първата стъпка от проект на сдружение с нестопанска цел МЛАДЕЖ гр. Перник към Фондация „Работилница за граждански инициативи\", програма „Развитие на общности\". По проекта се предвижда да бъдат подпомогнати местните училища за създаване на нови форми на клубна и извънкласна дейност, както и обучения за засилване на интереса у учениците да се занимават с спортна, художествено-творческа и доброволческа дейност в свободното си време.
 
Програма „Развитие на общности\" се осъществява с финансовата подкрепа на Американския народ чрез Американската агенция за международно развитие, Балканския тръст за демокрация и Фондация „Чарлз Стюарт Мот\".
Областния съвет на Движението за права и свободи е партньор по проекта, като основно изискване на организацията донор за активното участие на представители на местната общественост и съфинансиране на дейностите по проекта от страна на публичния и частен сектор в региона. Според Боряна Методиева, политиците трябва да подкрепят именно такива каузи, които идват от и за младите хора, особено когато самите те идентифицират нуждите и потребностите си, такива каквито ги усещат.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.