iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Возим се в 30 годишни катафалки!

Голяма част от автобусите, в които перничани се возят, особено тези по линиите до околните села, са остарели, амортизирани и опасни за живота на пътниците. Въпреки това обаче, те извършват редовни превози, с благоволението на отговорните институции.
На първо място, това е община Перник, която отговаря за провеждането на конкурсите за избор на автобусни превозвачи, които да облужват градските и междуселищни маршрути. В документите по съответния конкурс сред основните фактори, които трябва да оказват въздействие върху крайната оценка на комисията са възрастта и техническите характеристики на автобусите, заявени  за дадена линия от превозвачите. Това обаче на практика не е така, тъй като ежедвено стотици перничани се возят в  очукани над 30 годишни опасни за живота им Чавдарки. Най-фрапиращо  е, че една от пернишките фирми, която извършва превози с подобни автобуси, до скоро беше монополист по броя на линиите, по които извършва превози в общината, а преди няколко месеца отново около нея се въртяха политически скандали свързани с  незаконен превоз по линията Перник-Кладница и конфликт с друг превозвач.Оказва се, че принципът на сигурността отстъпва мясото си в подобни общински конкурси, на този на корупцията, политическите интриги и шуробадженащината.
 
Припомняме, че автобус на същата фирма катастрофира тежко на 11 юли 2008 на Горнобански пътпо линията Перник-София, когато подобно на зловещия инцидент от преди дни, спирачките му отказали и автобусът се превърнал в неуправляема машина за убиване. За щастие инцидентът тогава се размина без жертви, след като бяха помлени само няколко коли. Причините тогава и днес са сходни - силна амортизация на остарялото превозното средство, технически дефект, свързан със спирачната система, но същевременно....наскоро преминат технически преглед  и разрешение за превоз на пътници. При миналогодишният инцидент се разбра, че въпросният автобус е бил с доказана неизправност и въпреки това не са били взети мерки по отстраняването му от движение.
 
Що се отнася до автобусите марка \"Чавдар\", които возят по лините до Калкас, Дивотино, Люлин, Бучино, Драгичево, Рударци в някои случаи и по линия 17, както и по други маршрути на територията на община Перник, те са доказано опасни. Спирачната система и ходовата част на автобусите Чавдар 11М4 е морално остаряла, но въпреки това все още подобни возила се движат по българските пътища.
Моделът 11М4 е базиран на германската Сетра, ползва пневматични спирачки, които много лесно блокират. За пневматичните спирачни системи е необходим въздух, който при натиск блокира колелата и автобусът спира. Ако някои маркуч се скъса обаче се изпуска въздухът и спирането е невъзможно. Освен изпускането на маркуч, често може да се повреди някоя втулка която да блокира цялата спирачна система.
Спирачките блокират, когато налягането спадне под критичния минимум. При тези автобуси управлението е базирано на хидро-пневматичен принцип, за това при липса на налягане е възможно да се блокира изцяло и автобусът да стане напълно неуправляем. Експертът обясни още, че на този принцип са проектирани всички по-стари автобуси и камиони.
Ходовата част на този тип машини не е променяна, единствено има различни модификации на двигателите. За това разликата дали е на 20 или 30-години в случая не е съществена. Въпреки това, през 80-те години на миналия век, този модел на Сетра е смятан за една от най-добрите разработки.
 
Отговорна за контрола на пътническите превози по пътищата - специализирани или случайни, е и Държавната автомобилна инспекция, която обаче също се свързва предимно с поръчкови проверки само и единствено на возилата на конкретни фирми, неглижиране на нарушенията у останалите, корупция, обслужване на интереси и други, вредни за сигурността на пътниците схеми на упражняване на правомощия.
 
Кога ще бъде следващия инцидент е само въпрос на време, ако отговорните институции не вземат нещата в свои ръце.
 

 
На снимката: катастрофиралият преди година автобус по линията Перник-София
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.