iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как преминаха съборите по Спасовден в Пернишко - нови църкви и параклиси

Житeлите на квартал „Църква\" отбелязаха тържествено Спасовден. По традиция те се събраха на събор в околностите на населеното място.От няколко дни там вече има и параклис,където хората да се помолят и да запалят свещичка за здраве.
Според поверието мястото, където някога се е издигал божият храм в квартал „Църква\", е свято. Старата черква е градена през 1930 година. Строителните дейности стигнали до някъде, но след 9 септември 1944-та са прекратени и храмът е запуснат. С времето построеното започнао да се руши. От някогашната църква днес са останали само основите. Миналата година един от жителите на квартала решил да направи подарък на своите съграждани - да надстрои храм над съществуващите основи. Според археолога Василка Паунова под основите на църквата има древно светилище и строежът на нов храм би го унищожил. Затова работата по градежа била прекратена. Дарителят обаче решил все пак да изпълни своето обещание. Със свои средства и с пари, събрани от жителите на квартала, той купил параклис от гръцкия град Солун, който вече е монтиран върху старите основи. Той носи името „Свето Възнесение Господне\". На традиционния събор пред малкия параклис се събраха стотици хора, които се помолиха за здраве и благоденствие за своя квартал и за България.
 
Два пъти ще празнуват в пернишкото село Студена празника, наричан от народа Спасовден. В четвъртък при откритият през 2005г. параклис „Възнесение, господне\" имаше водосвет, курбан и народна веселба. Гражданско тържество с приветствия от високопоставени гости и поздравителен концерт ще има в събота в центъра на селото, сподели кметът Валери Спасов.Традицията да се дава курбан на този ден в Студена е отдавнашна. Няколко фамилии и църковното настоятелство дариха жертвените животни за вчерашния курбан. Водосвет отслужи местният енорийски свещеник отец Ангел. Културната програма е осигурена от Народно читалище „Светлина\" в Студена. Пред своите съселяни пяха момичетата от детската вокална група „Кукурячета\". За доброто настроение се погрижи и оркестър „Наслада\".Параклисът „Възнесение господне\" е построен с добрата воля на местния бизнесмен Васил Рангелов, установил се да живее за постоянно в Чехия.
 
Първа копка на парклис бе направена днес в радомирсто село Прибой. Заедно с това жители и гости на населеното място отбелязаха и Спасовден.
Инициативата за изгрждането на параклис в Прибой, както и финисрането, е дело на Петър Николов. Искам да оставя дар на всички жители на тава хубаво село, каза той. Петър Николов живее в София, от родното си село е излязъл още през 1946 година. Днес той с радост посрещна всички жители на селото, събрани пред паметника на загиналите за родината от Прибой, където ще се издигне божият храм. В селото днес живеят 165 души. Предвижда се параклисът да бъде завършен до една година, името му ще бъде \"Свети Петър\". Надявам се това да бъде един свят олтар, където всеки да може да дойде с чисто и отворено сърце, каза Йордан Захариев, председател на църковното настоятелство в селото. Първата копка направи кметът на Кирил Цветков, който гръмна и бутилка шампанско, както повелява традицията. Отец Георги освети празничиния курбан, който също беше даден от Георги Николов.

Традиционен събор се проведе в Батановци. Жителите на града отбелязаха и храмовия празник Свети Спас.
Десетки жители на Батановци се стекоха да запалят свещичка в храма \"Свети Спас\", да се помолят за здраве и благоденствие, да опитат от вкусния курбан, притотвен за случая. Въпреки световната икономическа криза, батановчани са с отворени сърца, обяви кметът на населеното място Петър Пенев.Дошлите да празнуват се насладиха на култураната програма, в която се включиха женска певческа група към местното читалище, състави към училището и оркестър \"Батановци\". Най-малките пък, в разрез с желанията на своите родители, проявяха непрестанен интерес към отрупаните с лъскави играчки сергии.
 
На снимките: (тържествата в Студена)
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.