iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България в траур, и в Перник отмениха всички чествания

България в траур, и в Перник отмениха всички чествания

16 загинаха в черния Спасов ден десетки се борят за живота сиДнес цяла България е в траур. Решението бе взето вчера от Министерския съвет след трагедията край Ямбол. Министър-председателят Станищев и министрите се обърнаха към гражданите и политическите формации да се съобразят с това и да бъдат отменени всички увеселителни прояви.
В Перник заради тежката драма, потопила в скръб десетки семейства и националния ден на траур бяха отменени тържествата, свързани с 50-годишния юбилей на Специализираната болница за долекуване и рехабилитация. Отменена бе и визатата на министъра на правосъдието Меглена Тачева, която трябваше да приситигне в областния камък във връзка с честването на половивековния юбилей от създаването на Окръжния съд и символичното поставяне на първия камък за изграждането на новиите помещения на Административния съд в Перник. Трагедията, която беляза Спасовден и отне живота на 16 души, повечето жители на Ямбол и околните села, стана рано сутринта вчера. Загиналите до 12.30 часа при тежкия пътен инцидент под връх Бакаджик бяха 16, 11 от тях са възрастни жени, четирима мъже и 16-годишно момче, последното от телата е открито встрани от общата група на загиналите, съобщиха от МВР . Около 9.15 часа туристически автобус \"Чавдар\" с ямболска регистрация е превозвал пътници до храма за ежегодното честване на Спасовден. След като пътниците напуснали автобуса, той потеглил обратно в посока към Ямбол. На около 200 метра от храма, най-вероятно повреда на спирачната система, водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии. Прегазени са 16 пешеходци и търговци, предимно възрастни - над 60-годишни.
Премиерът Сергей Станишев отмени визитата си в добруджанския край заради трагичния инцидент и замина за Ямбол. По нареждане на министър-председателя бяха изпратени консултантски екипи от правителствена болница, \"Пирогов\" и ВМА, които оказват помощ на екипите от Ямбол и Сливен на ранените в болницата.
Президентът Георги Първанов отпътува за Ямбол по повод тежкия инцидент, станал край града. Държавният глава посети най-напред болницата, където са настанени ранените. Кметът на община Ямбол Георги Славов поиска свикване на извънредна сесия на Общинския съвет във връзка с трагичния инцидент в местността Бакъджиците.
По разпореждане на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев за Ямбол отпътуваха и екип хирурзи от „Пирогов\". Те се включиха на място в оказване на медицинска помощ на пострадалите при катастрофата край Ямбол.
Министър Евгений Желев прекрати участието си в заседанието на Министерския съвет и по решение на кабинета спешно замина за Ямбол. Министърът на здравеопазването заяви, че ще бъде осигурено всичко необходимо за лечението на пострадалите.Министерският съвет задължи областния управител на област Ямбол след установяване на самоличността на загиналите и пострадалите, да предостави всички данни на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на финансите.Министрите Емилия Масларова и Пламен Орешарски трябва в максимално кратък срок да внесат проект за постановление за обезщетяване на роднините на загиналите и подпомагане на близките на пострадалите.
Министърът на отбраната Николай Цонев изрази съболезнования по повод на трагичния инцидент. /Съперник/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.