iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бивш президентски съветник от Перник: "В Перник прогледнеш ли с едното око - бягай, защото ще ти извадят и двете!"

Бивш президентски съветник от Перник: "В Перник прогледнеш ли с едното око - бягай, защото ще ти извадят и двете!"

Доц. д-р Николай Слатински е родом от Перник, беше секретар на президента Георги Първанов по въпросите на националната сигурност от 2002 до 2006 г.. Беше депутат от СДС от 1990 до 1994 г. В момента чете лекции в УНСС, Военната академия \"Г. С. Раковски\" и Нов български университет.
интервю за в-к ШОУ
- Г-н Слатински, решихте ли дали ще съдите вътрешния министър Михаил Миков и ректора на Академията на МВР и съветник на президента по националната сигурност Румен Марков за материалната и моралната щета, която ви нанесоха, като не ви подписаха заповедта за назначение след спечелване на конкурс за доцент по национална сигурност?
- Има пълна готовност да се заведе дело. Но как да съдиш кучетата, които преследват жертвата? Това е тяхната същност! Не мога да намеря вътрешна мотивация да продължавам да се занимавам повече с нищожества! Но презрението, което изпитвам към Миков и Марков за това, че са дребни душици и политически изпълнители е голямо!
А това, което ми причиниха на мен, е толкова дребно в сравнение с удара, който Миков нанесе на МВР! Не е имало такъв слаб министър като Миков! Той накара цялата система да си спомня с тъга за Любо Начев, с човешка симпатия за Нейчо Неев, с умиление за Абрашев, които уж бяха еталон за некадърност! Как да намеря енергия да съдя Румен Марков, който ми причини една година материален и морален ущърб?! Та той води към съсипване цялата Академията на МВР. Унищожиха Факултет \"Сигурност\", взето е решение да се закрие. Това е безумие!
 
- Сега какво бихте казали на президента, ако сте негов секретар?
- Ако бях около него сега, щях първо да направя със своите колеги мозъчна атака да намерим каузи, които дори при този падащ негов рейтинг да се опита да пребори... Защото истината е, че драматично не се чувства с какво Първанов ще остане, освен като запис в историята - от 2002 до 2011.
Да не се случи така, както поляците казват сега за Квашневски: \"Боже Господи, как можа да ни бъде президент 10 години?! Че имаше хубава съпруга ли?\"
 
- Г-н Слатински, нямахте ли някакви смущения какво ще си помислят вашите хора от СДС, когато отивахте в екипа на бившия БСП-лидер Георги Първанов, та макар и в качеството му на държавен глава? Не се ли притеснявахте, че ви взимат за \"синя брошка на червения ревер\", както по-късно сам казвате?
- Това винаги ме е смущавало. Много ясно, че се оказах в деликатна ситуация. Но пък отдавна бях скъсал със СДС - Перник, бях \"отлюспен\" и предаден. Поради тази причина охладнях към политическите страсти в града и се отчуждих от него. Правилен съвет ми даваше големият български поет Борис Христов още през 1990-а година:
 
\"В Перник прогледнеш ли с едното око - бягай, защото ще ти извадят и двете!\"
 
Поканата от президента получих в края на 2001 г. Предварително имаше индикации, че моето име се спряга като евентуален секретар на президента - в прекрасни отношения сме и досега с ген. Ангел Марин и разговаряхме върху тази възможност. Поканата стана факт обаче след изрични указания на президента.
- Каква заплата ви предложиха там?
- През тези пет години моята заплата винаги се е въртяла около 800 лв.
 
- Ползвахте ли някакви привилегии?
- Тогава секретарите на президента ползваха коли с шофьори. Не съм бил фанатик или фундаменталист, но имах този шанс да живея близко до президентството и съм се старал минимално да ангажирам шофьора...
 
- С какво впечатление останахте - какво очакваха перничани от своя съгражданин - президент?
- Перничанинът иска с ръка да пипне, с око да види какво е направено за него лично. Хората ме спираха и критикуваха, че не е оправен пътят от София до Перник, затова, че Перник не е видял нищо конкретно от него... Те искаха да бъдат един нов Правец...
Президентът можеше да помогне на детското отделение, за да не се гонят мишки из него, а той, когато посети болницата, мина покрай вратата му, въпреки че му бях казал, и се качи в хубаво боядисаното отделение...
 
- Защо бяхте против награждаването на Ахмед Доган с орден \"Стара планина\"? Известно е, че наричате \"един Доган\" единицата мярка за политически цинизъм...
 
- Има ли разминавания и търкания между президента Първанов и премиера Станишев по повод на Държавната агенция за национална сигурност?
- Създаването на ДАНС беше прибързано направено на всяка цена. Нанесе унищожителен удар на МВР, което се превърна в министерство на полицията, управлявано в момента от най-малко разбиращия от полиция човек в държавата. Дадоха повече пари на хората от ДАНС и се получи раздор, завист от страна на полицаите към агентите на ДС, които получават колосални заплати и привилегии в сравнение с обикновения българин и обикновения полицай. Нямам нищо против Петко Сертов, но назначавайки своя съветник и дясна ръка за шеф на ДАНС, Станишев вече създаде усещането, че тя ще служи за политически цели.
Колкото до митовете за конфликти между премиера и президента - не вярвам в тях. Конфликтите ще възникнат, ако изборите бъдат спечелени от Станишев и Доган, защото Станишев вече реално ще тръгне на еманципация от Първанов. Президентът ще бъде на края на своя мандат със затихващи политически функции. Сега няма почва за конфликти между двамата, защото те са заинтересовани да бъдат заедно в името на удържането на властта. Няма драма между двамата!
 
- Защо смятате, че ген. Никола Колев е вицепрезидент де факто, а Ангел Марин само де юре?
- Моето отношение към ген. Колев, който е началник на кабинета на президента, през цялото време е било много сложно. От една страна не споделях методите му на управление на Генщаба, от друга страна виждах как косата му побеляваше, когато погребваше свои войници в бойни условия. Но кадровата му политика винаги ме е смущавала. Против това съм да се нарушава един много важен принцип на гражданския контрол над въоръжените сили и довчерашният шеф на Генщаба веднага да скочи в политиката, като бъде направен шеф на кабинета на президента. А и не приемам такъв стил на управление като неговия.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.