iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Окръжната прокуратура с отчет за свършеното по убийствата

Окръжната прокуратура с отчет за свършеното по убийствата

Вчера от Окръжна прокуратура - Перник изпратиха официален отчет до медиите за дейността на институцията във връзка с разкриването и доказването на последните убийства, извършени на територията на Перник.
На 26.04.2009 година с първото процесуално следствено действие - оглед на местопроизшествие, е започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за извършено престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК /противозаконно отнемане на МПС с цел ползване/. В хода на разследването е извършен разпит на свидетел пред съдия. В този разпит свидетелят е посочил, че е бил очевидец на извършено убийство на Кирил Христов Ангелов.
Свидетелските му показания са оценени като достатъчно данни по смисъла на НПК, като от Окръжна прокуратура гр. Перник незабавно след получаването им, с постановление от 27.04.2009 г. е образувано досъдебно производство №121/2009 по описа на ОД на МВР гр. Перник срещу Виновно лице, за това че на 25.04.2009г. в гр. Перник, умишлено умъртвил Кирил Христов Ангелов- престъпление по чл.115 от НК. В резултат на извършените действия по разследването са събрани данни за евентуално извършено и друго престъпление.На базата на тези данни с Постановление на прокурор при Окръжна прокуратура гр. Перник от 13.05.2009г. е образувано досъдебно производство №129/2009 по описа на ОД на МВР гр. Перник за това че умишлено е умъртвена Биляна Божидарова Кръстева - престъпление по чл. 115 от НК. При извършен оглед на местопроизшествие е изровен трупа на Биляна Божидарова Кръстева. При извършените процесуално-следствени действия освен събирането на доказателства относно престъплението, за което е образувано това досъдебно производство, са събрани данни и за извършено друго престъпление. На база на тези данни с Постановление на прокурор при Окръжна прокуратура гр. Перник от 25.05.2009г. е образувано досъдебно производство № 142 по описа на ОД на МВР гр. Перник за това, че умишлено е умъртвен Цветелин Иванов Карпузов - престъпление по чл. 115 от НК. При извършен оглед на местопроизшествие на 25.05.2009г. в района на с. Планиница е изровен трупа на Цветелин Иванов Карпузов
 
По досъдебно производство №121/2009 по описа на ОД на МВР -Перник на Станислав Ангелов Методиев е повдигнато и предявено обвинение за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 12, вр. чл. 115 от НК, а именно за това че умишлено е умъртвил Кирил Христов Ангелов, след като спрямо него е повдигнато обвинение за друго умишлено убийство. По останалите цитирани по-горе досъдебни производства предстои привличането на Методиев в качеството на обвиняем, но с оглед тактиката на разследване към настоящия момент не намираме за необходимо да му бъдат предявени и тези обвинения. По делата, по които Методиев не е привлечен в качеството на обвиняем, се установяват и разпитват свидетели пред съдия по реда на чл. 223, ал. 1 от НПК.
Окръжна прокуратура гр. Перник продължава да работи съвместно с оперативните служби за установяване и на допълнителни, подкрепящи обвинителната теза доказателства.
До настоящия момент не са събрани доказателства Ангел Методиев /баща на Станислав Методиев/ да е участвал като съучастник в извършените от сина му престъпления. За него са налице доказателства за дейност обективираща признаците на престъпление по чл. 294, ал. 1 от НК - лично укривателство /„Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.\"/, но разпоредбата на чл. 294, ал. 3 от НК изключва търсене на наказателна отговорност от бащата на извършителя на престъплението / чл. 294, ал. 3 от НК „Горните разпоредби не се прилагат спрямо съпрузите, низходящите, възходящите, братята и сестрите на укриваното лице и техните съпрузи.\"
По време на проведената в сградата на ОД на МВР - Перник пресконференция /26.05.2009г. - 12,00 часа/ в кабинета на Окръжния прокурор на гр. Перник се провеждаше работно съвещание, на което присъстваха Окръжния прокурор, наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура гр. Перник по горепосочените досъдебно производство, главния разследващ полицай на ОД на МВР гр. Перник, старши разследващ полицай при ОД на МВР гр. Перник, разследващи полицаи при ОД на МВР гр. Перник, оперативни служители при Главна дирекция „Криминална полиция\" - Дирекция \"Противодействие на организираната и тежката престъпност\", Началника на отдел „Криминална полиция\" на ОД на МВР гр. Перник, на която бяха набелязани конкретни мерки във връзка с продължаване на разследването по горепосочените досъдебни производства. Именно това е причината на проведената пресконференция да не присъства представител на Окръжна прокуратура гр. Перник.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.