iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбелязват Националин ден на природните паркове

Отбелязват Националин ден на природните паркове

Еко доброволци и млади социалисти от Перник на 23 май - събота, ще се ще се включат във второто издание на Националния ден на природните паркове. Те предприемат акция за почистване в района на природен парк Витоша, а по-късно ще участват и в открит урок за природните паркове в България, който ще се проведе в Резиденция „Витошко". Инициативата е в подкрепа на кампанията на Международната природозащитна организация WWF, в партньорство с GLOBUL, в рамките на дългосрочната стратегия GLOBUL Green. Тя се организира за втори път като кампания за почистване, подобряване и обновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България
 
За Природни паркове у нас са обявени Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица. Ежегодно посетителите им са над 10 милиона. Случва се обаче недобросъвестни хора оставят отпадъци след себе си, да разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.
 
Витоша е първият национален парк не само в България, а и на Балканския полуостров, обявен на 27.10.1934 г. с територия 26 606 ха. Тук е най- дългата пещера в България, има огромното растително богатство, уникални каменни реки, изобилие на води, а близостта до столицата обясняват интереса към нея. В акцията са поканени всички желаещи. Тръгване: 10.00 ч. от площада зад сградата на Община Перник.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.