iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Момичета стават жени на 11-12 години, раждат 14 - годишни

Момичета стават жени на 11-12 години, раждат 14 - годишни

Драстично пада възрастовата граница за полов "дебют"
В последните години се наблюдава драстично снижаване на възрастовата граница в която девойките започват полов живот. От последни данни на конгреса на гинеколозите става ясно, че българките правят полов дебют на 11-12 годишна възраст. Пернишка област не е изключение от тази тенденция, според шефа на акушеро-гинекологичното отделение в пернишката болница "Рахила Ангелова" д-р Емил Милачков. Вече има момичета от региона, които на 14 година вече са майки. Това естествено е доста сериозно, но ситуацията е такава - както в страната, така и в региона.
 
Негативното е, че със започването на полов живот в ранна почти детска възраст се увеличава рискът от различни усложнения. Не малко "деца-жени" нямат и представа от това, че трябва да се предпазват от нежелана бременност. И оттук съвсем логично пада и възрастовата граница при тези, които искат прекъсване на бременноста. Все по млади момичета идват в отделението да правят аборт. В никакъв случай обаче не може да се говори, че както при ражданията, така и при абортите "територията" е запазена за представителките на ромското население. За съжаление българките, а в това число и перничанки са противнички на приемането на противозачатъчни хапчета.
 
Традиционно абортите са повече от ражданията. За момента в пернишкото отделение обаче разликата не е толкова голяма - твърди д-р Милачков. Абортите не са в пъти повече от ражданията. Вероятно и това, че абортът вече се плаща кара жените и девойките да си правят по-други сметки. В последно време перничанки не ходят да прекъсват бремеността си в столицата. В столичните клиники аборта е около 200 лева, в Перник в момента е 80 лева. Има и още нещо много важно - от години в отделението не е имало перфорация/пробита матка/. Малко болници могат да се похвалят с подобен резултат. А това се разчува като добра новина. Както и лошите, реално гледа на нещата шефът на АГ отделението в Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.