iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Терма бликна в Зидарци?!

Терма бликна в Зидарци?!

Гореща вода изненадващо бликна в пернишкото село Зидарци. Природният феномен се отключил след станалато наскоро земетресение край София. Топлите струи се появили в кладенеца на 82-годишният жител на селото Калоян Ковачев. Човекът пуснал кофата в герана, за да напои допидъка и останал втрещен, когато извадил гореща вода с над 40 градуса температура. На всичкото отгоре се усещал и мирис на сяра.
 
Народът в Зидарци заговори за разместени земни пластове, предизвикали бликването на термална вода. Още повече, че с 530-те си извора България е беспорен лидер в Европа по термални води. Заради лечебните й свойства зевзеци почнаха да се шегуват, че малкото село ще се превърне в спа-центъра на региона, а жителите ще се къпят безплатно с топла вода. Калоян се притеснил какво ще е това чудо и след малко викнал на помощ Гражданската защита. Докато пристигнат специалистите, температурата на водата паднала на 26 градуса. Взетите пробли показали, че в нея няма превишение на сяра. Проби са взети и от Регионалната инспекция по околната среда и водите.
 
 
Директорът на екоинспекцията Пламен Ангелов обаче охлади страстите, посочвайки че водата не е термална. Има хипотези за появата на горещата вода в иначе ледените води на селския кладенец, но да се обясни този процес е доста сложно. Допуска се, че феноменът се е явил от летните горещини. Вероятно близка подпочвена вода се е вляла в студената в герана. Проби на 30 метра от кладенеца показват, че няма друга гореща вода.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

21-Юли-2017

22-Юли-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.