iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Следим трудовия си стаж в нета

Социалното министерство и НОИ обмислят да направят електронен регистър с информация за натрупан трудов стаж за всеки от осигурените българи.
В сряда правителството ще обсъди проект на Закон за установяване на трудов и осигурителен стаж, който ще замени реда в действащия в момента Указ, приет през 1961 г.
 
В новия онлайн регистър ще бъдат записани личните данни на работещите, фирмите, които са ги наемали, и продължителността на стажа. В момента тези данни се съхраняват на различни места само на хартия. По този начин ще бъдат облекчени всички, които имат проблеми да си набавят документите.
Чрез създаването на регистъра ще се повиши сигурността на служителите при фалит на компании или унищожени фирмени документи. Системата да бъде част от страницата на НОИ и с персонален код или ЕГН, всеки работещ ще проверява данните си.
Възможността за проверки на осигурителния статус на сайта на НОИ, която съществува в момента, се отнася само за осигуровки след 1997 г. В момента трудов стаж по съдебен път може да се докаже чрез свидетели, но се искат и писмени документи. /СТАНДАРТ/
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.