iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Храм в Брезнишко пред срутване

Храмът „Св. Троица" в село Брезнишки извор е пред рухване. Миналата есен от дъждовете част от покрива се срути и вътрешността на черквата остана под открито небе. С подръчни средства кметът на селото Росица Димитрова е напривала опит да защити покривното пространство, но това състояние на храма го обрича на разрушаване.
 
Преди време местните хора събрали малка сума в помощ на храма. Вместо да оправят покрива с нея строители започнали да строят камбанария, която е вдигната доникъде. Парите свършили и строителите изчезнали. От името на църковното настоятелство на храма енорийският свещеник на Брезник о.Константин Стойчев търси помощ от дарители и институции. Свещенослужителят се надява на дарения или на помощ от държавата преди зимата черквата да бъде покрита. Нужни са около 10 000 лева, за да се укрепи ценният паметник и дом за молитва.
 
Храмът е строен в средата на 19 век. Запазената камбана е датирана от 1876г. Архитектурата е уникална, но към момента малко от стенописите е запазено. Макар и в лошо състояние, все още стои иконостаса. Църковната утвар, богослужебните книги, престолното Евангелие и някои от храмовите икони са съхранени от боголюбиви местни хора и се пазят в помещенията на кметството.
 
Църковното настоятелство има нотариален акт. за собственост върху храма от 150 кв. м. и двор от 1752 кв. м, както и скица на имота. Това е основание общинската управа на Брезник да вдига рамене с мотива, че църквата не е общинска собственост, но не отказва съдействие.
 
В енорията на отец Константин има около 15 черкви и манастири. Много от тях са в лошо състояние. Със средства от държавата, от дарения и скромните финансови възможности на Църквата се правят ремонти в няколко храма. С църковните настоятелства и благоразположени специалисти и експерти се подготвяме проекти, с които да се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони. Търсят се всички възможности за съхраняване и ремонтиране на храмовете, уверява отец Константин.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.