iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Трън ще се спасява с кредит в кризата

Община Трън ще се спасява с кредит в кризата

Кметът на община Трън Станислав Николов за актуализирания бюджет и изхода от финансовите затруднения

- Г-н Николов, какви са параметрите на актуализирания бюджетът на Община Трън?
- Общинският съвет вече прие на сесия предложенията за актуализирания бюджет на община Трън за 2010 т. Рамката е намалена с около 160 000 лв. Около 40 000 лв. по-малко са средствата за държавни дейности - за заплати на служителите, за култура намалението е с 11 000 лв. С 1 000 лв. по-малко са парите за здравеопазване. Със 60 000 лв. са намалени капиталовите разходи. Така изравнителната субсидия е около 40 000 лв.
- Ще може ли да пренасочвате средства от едно в друго перо на бюджета?- В някои направления унамаленията са сериозни. Ако имаме примерно 160 000 лв. за почистване, намаляваме 20 000 лв. Ограничили сме и средствата за улично осветление. Уличното осветлението вечер ще се пуска само от 22.00 ч. до 24.00 ч., като по този начин спестяваме доста средства. По този начин икономисваме, за да може да покрием разходите си. В същото време общинските служители излизат в неплатен отпуск - по 5 дни през месеците юли и август. За да давам личен пример аз се отказах от заплатата си до края на годината.
 
- Как ще успеете да се справите с икономическата ситуация след тези промени?- Общо взето се движим на ръба, но се надявам парите да ни стигнат до края на годината. Може би ще се наложи да кандидатстваме за кредит. Подготвям необходимите документи и ще искаме около 500 000 лв. Целта ни е да се справим с реализирането на проектите по европейските програми. Има дейности, които трябва да се финансират от общината, след което ще бъдат възстановени. Ние обаче няма да може да се справим без допълнителна подкрепа.
 
- Какви са прогнозите ви за отражението на актуализирания бюджет върху основните дейности на общината?- Негативно отражение ще има там, където парите се намаляват драстично. Но ограничения ще правят колкото и където е нужно. Например намаляването на заплатите на хората веднага оказва влияние върху живота им, улично осветление ще има само за по 2 часа в денонощието. За съжаление не се случва това, което би ни се искало.
 
- Възможно ли е до края на годината да се наложи нова актуализация на бюджета? - Ако се намали още веднъж държавната субсидия за общината, не виждам как ще се направи актуализация отново, няма накъде. Именно затова имаме намерение да вземем допълнително тези 500 000 лв. под формата на кредит - за да имаме пари и за проекти, и за непредвидени ситуации.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.