iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ученици вадят антики от раннохристиянска базилика

Разкопки на раннохристиянската базилика в подножието на крепостния хълм в Перник

Перник крие тайната на древна Тракия. Градът е орисан да пише историята на елинистичната епоха, защото е едно от малкото места в страната с реликви от този късен период. В некрополи в местността Кулата са открити сребърно съкровище, бронзови монети и амфори, съобщи шефката на регионалния историческия музей Василка Паунова.

В една от могилите археолозите изровиха келтски меч. Намерени са и останки на млад мъж с висок военен сан, който е бил изгорен на клада върху коня си с много дарове, меч и копие. Находките ни дават информация за начина на живот през далечните III-II век преди Христа, хвалят се специалистите.

Уникален храм пък крие тайни  под крепостта на Кракра Пернишки. В продължение на хилядолетия три църкви са надграждани една над друга. Най-ранната е от VI век. Върху руините през ХIV век местните хора вдигат нова църква, а в края на XIX отново съграждат стария храм. Два пъти базиликата в местността Свети Спас е разрушавана от земетресения. Първото в края на VI век е било едно от най-разрушителните по нашите земи и е направило поразии чак до Гърция.

Подобна църква най-близко може да бъде видяна в Константинопол, разказа Василка Паунова. Храмът е от сирийския тип градеж. Базиликата е куполна, но не е с разчупен план като другите църкви от ранното християнство и Средновековието. Има обща зала без отделни олтарни пространства. Такъв градеж е бил характерен само за Източните провинции на Римската империя. В най-ранната черква е открит прабългарски знак, който засега не може да бъде разчетен.

При нашествието на азери, славяни и прабългари през 60-те години на VI век е било опожарено селището, което се е намирало на хълма. Те са превърнали един от най-важните християнски храмове в свое езическо светилище. Намерихме пода осеян с дарове и късове от части на животни, които бяха подредени около олтара. И олтарната маса е била преместена по езически обичай в средата на църквата, обясниха археолозите.

В повечето от ранните черкви има мощехранилници, които са погребани в самите църкви. Дълго време празникът на св. Спас е бил на Еремия и е възможно да има негови мощи или на друг от по-старите светци. През Средновековието и възрожденския период църквата вече е носела името "Възнесение Господне". Местните нарекли това място Свети Спас, въпреки че нямаме такъв светец. Всъщност това е Спасителят Христос.

Не може да се гарантира на 100%, че ще открием мощи, но е много вероятно. Това ще се разбере при по-мащабни разкопки, коментира Паунова.

Заради уникалността на църквата и много находки в района специалисти определят местността под Кракра като пернишкия Перперикон. От три години там вадят антики и ученици. Градът въведе модата на средношколските бригади в помощ на археолозите през 2007 г. Оттогава вече няколко града ползват почина на свои обекти. Учениците са много внимателни, стриктно следят да няма находки в количките с пръст. Изчистиха зидовете в подножието на крепостта Кракра в местността Св. Спас. Точно спазват указанията ми. От днес започнахме проучванията и там. Ще насочим внимание към скалите, които вероятно са скално тракийско светилище. Но трябва да проучим некропола от XIV-XVII век, разказа Паунова.

За втора година съм на разкопките и покрай мен запалих и приятелите, призна Янка Косарова. Тя е десетокласничка от националната гимназия по древни езици и култури и обожава историята. Да се докосна до археологията, е нещо специално за мен. Едно е да четеш в книгите, друго е да видиш как работят археолозите, какво намират, пали се ученичката. Тази година тя за първи път присъства на бронзова находка. Екипът от специалисти откри връх на стрела от IV-V век преди Христа. Това е от хилядолетия назад и усещането да държиш в ръката си такава старина не може да се опише с думи, хвали се девойката. Янка и останалите участници в експедицията, водени от историчката Детелина Търнева, са доволни от заниманието си през лятото. Хем се занимаваме с нещо полезно и интересно, хем завързваме нови приятелства и купонясваме заедно, признаха децата.

Инициативата за експедиция "Кракра" е на кмета Росица Янакиева и е част от  кампанията "Съхрани българското". Децата се редуват на две смени в общинската база в Рударци, където спят и се хранят. През деня участват в разкопките в местността Св. Спас и Зарина нива. Тази година се включиха рекорден брой средношколци - 60. Всички те са преминали през интервю пред историци, в което са описали мотивите си да се пробват като археолози.

Предвиждаме по-дълъг подбор на участниците. Ще искаме да издирят и да ни разкажат историята на нещо старинно, което са видели у роднини или близки. Така за 6-8 месеца можем добре да ги подготвим за разкопките, обясни шефката на историческия музей. Преди дни средношколците откриха в Св. Спас бронзов пръстен на момиче от късното Средновековие. Преди дни пък извадиха няколко римски монети. В местността има много находки от Римската епоха. Излизат и фрагменти от рисувани гръцки съдове, които са от IV век преди Христа. Това е още едно доказателство, че подножието на хълма "Крака" е толкова важно, колкото и самият хълм, обясняват археолозите./ Стандарт

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.