iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Професор по сигурността от Перник за войната между МВР и съда

Професор по сигурността от Перник за войната между МВР и съда

Интервю на Десислава Конакчийска за Информационна агенция КРОСС
 
 
- Проф. Асенов, как гледате на т.нар. в публичното пространство „война" между Съда и МВР?- Категорично съм против това, което става в нашата страна. Говоря и като юрист, и като бивш служител на службите за сигурност. Тази „война", както я наричате, не е в полза на защитата на националните интереси и защитата на обществения ред. Вместо да бъдат от едната страна, за да водят битка с организираната престъпност, с корупцията, с престъпленията в икономическата област, изведнъж помежду си те воюват за това, едва ли не кой е прав. Често пъти в мен се обажда служителят от системата на МВР, какъвто съм бил, защото знам какво значи оперативна работа, знам какво значи оперативният работник да чувства една болка, че събраното по оперативни данни не може да го използва в съда, не може да го използва пред прокурора. Оперативният работник вътрешно е убеден, че е извършено дадено престъпление, а реално не може да има решение на съда или прокурора, тъй като те не се убедени в това нещо. Затова често пъти мислено, в себе си заставам на страната на Цветанов, който се проявява освен като вътрешен министър и вицепремиер, и като говорител на МВР, което не е най-добре, но в същото време за мен е ясно, че там нещо куца - в оперативната работа, в събирането на тези оперативни доказателства и по-точно на тези доказателства, които трябва да бъдат уважени и по процесуален път. Там някъде се къса веригата. Тези хора очевидно недобре си вършат работата в това отношение. Агентите, които сега почти липсват могат да съобщават някои неща, но тези съобщения трябва да бъдат легализирани. СРС-та се легализират почти от само себе си и т.н. Всичко това трябва да бъде представено в един убедителен вид в съда. Като юрист се възхищавам от Съда, от това, че той защитава своето право на независимост, правото си на търсенето на истината и вземане на отношение така, както сочат доказателствата. Мисля, че тази битка, ако завърши в полза на МВР, ако съдът /извинявайте за израза/ „клекне" и изведнъж реши „Защо пък ще воюваме с МВР, със силните на деня? Дайте да правим това, което сме правили" е опасно. Това е много опасно за демокрацията, за хората, за тези, които утре ще бъдат обвинени несправедливо в едно или друго престъпление. Юристът в мен по-скоро отправя призив към съдебната система „Дръжте се! Не се поддавайте на този натиск".
 
- Всъщност в МВР, Съда и Прокуратурата работят юристи и те би трябвало да бъдат единни.- Така мисля и аз. Но, ако се върнем в миналото ще видим, че тогава имаше прекалено голямо сближаване и независимостта на Съда не беше така силна, ярка както е сега, което е по-правилно и по-демократично. Въпреки това, те трябва да работят така, че да има стиковка между тях. Преди оперативният работник работеше плътно със следователите. Може би там някъде се къса връзката.
 
- Какво мислите за идеята за създаване на специализирани съдилища? Те ще подобрят ли борбата срещу организираната престъпност?- Малко се съмнявам. Не ми харесва. Това ми говори за едно извънредно състояние, за нарушаване в някои случаи на правата, на свободите на хората. Нали там ще отидат същите тези, които в момента съдят, въпреки че ще подберем най-добрите. Нека най-добрите действа и сега. А си задавам въпроса - дали те няма, получавайки вероятно по-високи заплати и някои благини, да се подадат точно на този натиск, на който сега съдебната система е подложена от някои силови структури. По-скоро съм против.
 
- Какво трябва да се направи, за да се прекрати тази война? Има ли нужда от основна реформа в МВР, в Прокуратурата, в Съда?- Двадесет години непрекъснато говорим за реформа. В края на краищата реформата трябва да включва всеки да си гледа работата. Да се спазват законите. Има закони, които са създадени и те са нелоши - Наказателен кодекс, Наказателно-процесуален кодекс, Закон за МВР, Закон за ДАНС. Просто тези закони трябва да се спазват и да се работи по тях професионално, и от едните, и от другите. За каква реформа говорят? Ще правят промени в законите, но не е ясно - това част от реформата ли е? Реформата си личи преди всичко по това, доколко е ефективна да кажем борбата с организираната престъпност, въобще с престъпността в нашата страна. Реформата чрез смяна на началници, чрез изгонване на служители от ДС не е реформа. Реформата преди всичко е нарастване на професионализма на младите хора, които навлязоха най-вече в системата на МВР.
 
- Как реагират вашите студенти на случващото се между Съда, Прокуратурата и МВР? Имате ли впечатления?- Аз се опитвам да разговарям с тях по тези въпроси. Не може да се твърди, че старите кадри в МВР не са професионалисти, защото са обучавани по други методи. В края на краищата има една определена оперативно-издирвателна дейност, която трябва да бъде на необходимото професионално ниво. Общо взето студентите са под влияние на това, което чуват от медиите. Има някакъв негативизъм към това, което държавата върши, дали то е достатъчно ефективно. Студентите са възприели вече, че има корумпирани съдии, корумпирани прокурори, корумпирани служители на МВР. Това са го приели от вас, от журналистите. Друго, което чувствам в тях е, че имат желание да работят, да прилагат методите, прийомите на оперативно-издирвателното изкуство. Много млади хора искат да работят в МВР, в ДАНС, във Военната полиция, във фирми, занимаващи се със сигурност. Има някаква вековна слабост към тази професия и това е хубаво. Убеден съм, че тези млади хора, овладели теорията и след известен опит ще прилагат това в борбата с престъпността в нашата страна. В тях ми е надеждата./КРОСС
 
 
Проф. Бончо Асенов е роден през 1946 г в Перник. Завършва най-напред школата в Симеоново, а след това право в СУ "Св. Климент Охридски". Дългогодишен щатен служител на Държавна сигурност, включително и на Шесто управление, преподавател във Висшия институт на МВР. Сега чете лекции по "Теория на контраразузнаването" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Има издадени 16 книги по проблеми на сигурността и религията, сред които са "От шесто за шесто", „Религиите и сектите в България", "Български ловци на шпиони" , учебниците „ Основи на оперативно - издирвателната дейност", „Теория на разузнаването и контраразузнаването".
След застъпничеството на проф. Бончо Асенов през 2009г. в пернишкия храм „Св. Иван Рилски" за вечни времена беше донесена частица от мощите на светията закрилник на града. Той е и един от основните деятели по изграждането на нов храм в село Витановци, от където са корените на неговата фамилия.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.