iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Премиерът смени зам. финансов министър

Премиерът смени зам. финансов министър

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Боряна Пенчева за заместник-министър на финансите, считано от днес, 17 август т. г. Тя ще замени на поста Ана Михайлова и ще отговаря за ресорите външен дълг, отношения с международните финансови институции, средства от Европейския съюз и макроикономически анализи в Министерството на финансите.
 
Ана Михайлова ще остане в МФ като съветник на министъра. В края на юли правителството предложи Ана Михайлова за алтернативен директор в Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). В съответствие с Устава на ЕИБ, Съветът на директорите на финансовата институция се състои от 28 директори и 18 алтернативни директори. Заместниците се назначават от Съвета на гуверньорите по предложение на страните от всяка група.
 
Промяната е продиктувана от нови приоритети в дейността на министерството, обясниха от правителствената пресслужба.
Боряна Пенчева е завършила УНСС, специалност „Международни икономически отношения", през 1981 г., а през 1988 г. става доктор по икономика в Института по световна икономика и международни отношения в Москва. В периода 2002-2009 г. е заемала поста директор на дирекция „Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите с отговорности по планиране, преговори, управление, координация и мониторинг на финансовата подкрепа за България от ЕС, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, както и на двустранни програми с Гърция, Дания, Норвегия, Холандия, Гърция и др.
Преди това е била изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на търговията към Министерството на икономиката и експерт и директор на Института по търговия към икономическото министерство. Владее английски и руски език. Ползва немски и испански език.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.