iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Експерти даваха акъл на пернишките общинари по евро-проектите

Консултанти от коалиция за устойчиво развитие направиха рейд в пернишка област, за да извършат мониторинг върху местната изпълнителна власт в изработването и комплектоването на проекто-предложения за кандидатстване за грантови схеми по европейски фондове.
 
В община Земен и община Перник бяха коментирани готовността за кандидатстване по отворени мярки по Програма за развитие на селските райони, Оперативна програма околна среда и Оперативна програма регионално развитие. Констатирано беше, че вследствие на кандидатстването по предприсъединителните финансови инструменти и тригодишния опит в кандидатстването за средства от Структурния и Козехионния фонд, общинските администрации в пернишка област са придобили капацитет за оптимално кандидатстване по усвояването на европейски средства.
 
Проблемите за неефективното усвояване по-скоро идват от непрекъснати промени в насоки и изисквания на ниво централна администрация, политическа конюнктура в политиките на комитетите по наблюдение, недоразумения, непрестанни проверки и липса на решителност в управляващите органи и сертифициращите звена на българката система за работа с еврофондове.
 
Представителите на неправителствения сектор в скоро време ще изготвят в този смисъл доклад пред Съвета за обществени консултации към 41-то Народно събрание, Европейската комисия и Европарламента.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.