iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Каубои в полите на Витоша

Каубои в полите на Витоша

Не е шега - в полите на Витоша има истински каубои. В стара стопанска сграда в село Боснек се намира Клуб по конен спорт „Тарсас". В конната база се отглеждат 25 коня за свободна и любителска езда, за развъдна и за състезателна дейност. Срещу заплащане в „Тарсас" предлагат езда за начинаещи, за напреднали и за професионалисти, както и терапевтична езда. Организират се преходи по предварителни маршрути.
 
„Релаксът сред уникалните пейзажи, гледките, които се откриват към Черни връх, язовир Студена, изворите на Струма, „Живата вода" са наистина впечатляващи и зареждащи душевно и физически всеки човек", уверяват стопаните на базата.
 
Конете са произведени и селектирани в България, което в конният спорт в момента е рядко явление. Те са от чистокръвна английска порода, чистокръвна арабска порода, източно-българска порода, белгийски тежковоз, и др. Тренирани са в базата в Боснек. Участват в различни състезания и печелят награди.
Към фермата има и механа за отдих и престой на придружаващите ездачите. А собствениците на коне могат да ползват базата като пансион за своите животни.
 
Стопаните на клуба твърдят, че базата е построена върху основи на древна тракийска конюшна. „Още Херодот споменава за древните траки, които са били изключително добри коневъди и са обитавали изворите на реката Стримон /т.е.Струма./", аргументират се те.
 
Името на клуба -„Тарсас" също е древно. В село Боснек е открит древен олтар на Тарсас - първият жрец на Дионис.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.