iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Галина Асенова: Митове и легенди в ГЕРБ и БСП

Галина Асенова: Митове и легенди в ГЕРБ и БСП

Галина Асенова, зам.-шеф на Младежкото обединение в БСП и общистнски съветник в Перник пред "Стандарт"
 

- Г-це Асенова, вие сте като Априлското въстание. Заради вас ГЕРБ в Перник пишат кървави писма до премиера, с какво ги предизвикахте?- Едва ли писмото e написано заради мен, но факт е, че авторът му Петър Петров е също толкова революционно настроен, колкото винаги съм била и аз. И вероятно заради това ме е цитирал по свой си начин. Мен, както и кметът на Перник, явно ни е припознал като хора, които отстояваме позиции и не се отказваме лесно, за което му благодаря. Това именно е новият начин на правене на политика, с който ние, българите, трябва да свикнем най-после - толерантност към другомислещия и открито поставяне на проблемите. Познавам Пепи Петров от ГЕРБ от работата му в общинския съвет, отчасти от Трансграничния секретариат, който преди време ръководеше в Перник. Независимо че не изповядвам неговата политическа ориентация, твърдя, че това е много истински, честен и принципен човек, когото аз дълбоко уважавам. Явно обаче се е изчерпала търпимостта му към това, което се случва в местния ГЕРБ и като цяло в страната.
 
- Смятате ли, че ще има някакъв ефект това т.нар. кърваво писмо?- Съвсем скоро негов съпартиец и съгражданин пусна подобен материал в медиите, резултатът бе изключване от партията, поне така се разбра от форумите. Дори ми казаха - вземете го при вас. Този път обаче топката е доста висока, все пак Петър е депутат. Колкото и да не искат по високите етажи да го чуят, ще им се наложи.
 
- А вие харесвате ли това, което се случва в БСП в момента? Що за партия е тя днес?- Видно е, че има голямо раздвижване на духовете в БСП. Излизаме от унеса на поражението, стремим се да бъдем силна опозиция, да се върнем към изконните ценности, в които търсим каузи, за да продължим напред. Трябва обаче да се преборим с някои неща - няколко мита, малки полуистини, които се въртят в партийните среди и се превръщат в препъни камък на работата ни.
 
- Какви са тези митове и кой ги създава?- Традиционни, класически. Например: редовите членове нямат връзка с ръководството. БСП е партия със стройно изградена структура и система на работа. Не лидерът е този, който трябва да отиде навсякъде. Членовете на Изпълнителното бюро, на Националния съвет, на областните ръководства всъщност имат точно тази задача - да пренасят отгоре надолу и обратно информацията, да анализират проблемите, да осъществяват връзката. Проблем на хората е, че не изискват това, а предпочитат да хвърлят обвинения и да очакват единствено лидерът да отиде при тях. Друг мит е именно лидерският проблем в партията. Твърдя, че такъв няма. Н определени хора се чувстват застрашени от новите реалности, страх ги е, че губят дългогодишните си властови позиции и се борят със зъби и нокти да ги запазят.
 
- Кои са тези хора?- Няма да цитирам имена. Първо, защото съм от достатъчно малко време в партията и второ, защото нямам пари за скъпи адвокати. Ще кажа само, че нито един редови партиен член не би могъл да създаде мит. Създават го хора с позиции, лидери, които не могат да надскочат собственото си его и да бъдат екипни играчи.
 
- Това означава ли, че Сергей Станишев си върши работата като председател?- Е, това могат да преценят хората. Само за пример - преди няколко дни бях в едно село край Сандански. И бабите като разбраха, че съм от БСП, ми заръчаха - не пипайте Станишев!
 
- Това е нормално, него бабите го харесват.- И аз искам лидерът на партията ми да е млад, енергичен и образован, а Станишев е такъв. Той трябва да стои над дребните душици, интриги и слухове, освен това напоследък и сякаш е ядосан, което много ми харесва.
 
Димитър Генчев - "Стандарт"
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.