iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


22-ма хванати на работа без договори

22-ма хванати на работа без договори

891 души в страната работят без трудови договори. Това е установено в рамките на направени проверки от Инспекцията по труда за времето от май до края на юли, съобщи ТВ Кракра. В Перник инспекторите са установили 22 такива случая.
 
Статистиката сочи, че като цяло за страната през първото шестмесечие на тази година се наблюдава нарастваща тенденция на новорегистираните трудови договори. Все пак никак не са малко неизрядните работодатели. От пернишкия отдел на дирекция ИТ София са проверили от май до юни фирми с неголям обем на бизнес, предимно с численост на персонала не повече от 10 човека. В хода на проверките е установено, че 22-ма работници си изкарват насъщния, без да имат официално назначение като такива. Оказало се, че нарушителите на трудовото законодателсдтво са работодатели, чиито малки предприятия са изнесени извън територията на областния център. На всички тях са съставени актове. По време на инспекциите на 19 от работниците са пуснати трудови договори.
 
Проверките в страната са показали и други нарушения на трудовото законодателство като масово въвеждане на 4-часов работен ден при действително отработени 8 или повече часове. И работотодатели, и работници са се опитвали да прикрият нарушения в договорите, някои от наетите лица дори отказвали да дават писмени сведения на контролните органи. В Перник има 18 случая, когато са създадени пречки на контролиращите служители.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.