iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин пише криминалета

Перничанин пише криминалета

Перничанин пише криминалета в стил Реймънд Чандлър. Химикът инженер Румен Алексов, който преди 30-тина години дебютира с научна фантастика, се преквалифицира в един не по- малко популярен жанр. "Все едно нещо ме удари в главата и започнах да пиша по коренно различен начин", казва перничанинът.
 
Готови за печат са две повести от поредицата "Перфектно". Те са с работни заглавия "Перфектно т" и "Перфетно тт". Първоначалната му идея била да напише разказ за едно перфектно убийство. Открай време обаче имал проблем с късите повествования. "Не мога да пиша кратки текстове, поради което и не участвам в конкурси", твърди Румен. И сега, намерението му да направи разказ претърпяло фиаско. "Героите ми не мислеха така. Започнаха да правят каквото си искат, множаха се. Преди да седна зад компютъра, главата ми обикновено е празна. Нямам никаква мисъл какво ще се случи", признава Румен.
 
Чудачествата му обаче не свършват дотук. Музата го навестявала само между 18 и 19 часа, твърди перничанинът. Казва, че в останалото време не може да построи и едно смислено изречение. Харесвал страшно много маниера на писане на създателя на любимия на няколко поколения детектив Филип Марлоу.
 
"Не съм плагиатствал от Реймънд Чандлър. И сюжетите, и темите са си чисто мои. Заимствал съм ги от това, което се случва наоколо", разказва Алексов. Впечатления в областта на кримките трупал докато се занимавал с частен бизнес и докато работел като бодигард на една новострояща се фабрика в Перник. Главните герои в повестите му са няколко и преминават от повест в повест. И докато сюжтът в първата е едно перфектно убийство, то във втората интригата се върти около едно перфектно мошеничество.
 
"Започвам трета серия от поредицата", споделя Румен. Повестите се четат на един дъх. Езикът е лек и достъпен за всички. Самият той докато ги редактирал и преглеждал за правописни грешки, сам се заливал от смях.
 
Перничани в зряла възраст го познават от научната му фантастика, която навремето публикуваше окръжният вестник "Димитровско знаме". Първият си фантастичен разказ написал докато правел дипломната си работа в ХТИ по времето на един експеримент. Освен в "Димитровско знаме" публикувал разкази и в популярното в онова време списание "Космос". После спрял за известно време писателските си занимания. "Напуснах "Червена могила", където работех и започнах да се занимавам с частен бизнес. Имах две фирми- едната "Сибила" за плетиво и дантели заедно с баща ми, а другата- "Кронос". Не ми оставаше време за писане на нещо друго, освен на оферти", разказва писателят- бизнесмен. През живота си е работил какво ли не. "Само с гинекология и пеене не съм се занимавал", шегува се Румен. / Градски вестник - 28 юли 2010г.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.