iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутат търси шанс за три училища в Пернишко

Депутат търси шанс за три училища в Пернишко

Три училища в Пернишко са с неясна съдба през новата учебна година. Народният представител от ГЕРБ Ирена Соколова използва свободното си време през ваканцията от парламента да търси решение на сложния казус. Днес депутатката, заедно с директорите на училищата в Земен, в радомирското село Извор и в село Сирищник, община Ковачевци, има среща с представители на екипа на министъра на образованието Сергей Игнатов.
 
Причина за сложната ситуация на трите училища е решение на Общинския съвет в Ковачевци, с което се предлага училището в Сирищник да бъде закрито. Последна дума за това ще има просветният министър, но въпреки че той все още не се е произнесъл, заплатата на учителите в Сирищник е спряна, а парите за училището са целеви, а не от приходите на общината.
Регионалният инспекторат по образованието в Перник има категорично становище за запазването на училището в Сирищник. Препоръката е да се закрие училището в село Калища, община Ковачевци. ( И двете учебни заведения миналата учебна година имаха по 12 ученика.)
 
Заради отстоянията на трите учебни заведения едно от друго, със закриването на училището в Сирищник и запазването на това в Калища има опасност в Извор училището да не може да има статут на защитено. Така се създава риск от неговото закриване.
 
В Земен гимназията няма  да  може да получи специален статут - на защитено или на средищно училище и така да си осигури по-висока издръжка по единните стандарти.
 
В Земен учат близо 1 000 деца и ако се стигне до закриването му - това ще бъде катастрофално. По проект за енергийна ефективност там са инвестирани 800 хил. лв в сградата, но не достигат деца за паралелките в първи и девети клас.
 
Изход от сложната ситуация ще търсят днес в образователното министерство Ирена Соколова и трите директорки. За резултатите ще има информация след срещата.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.