iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Възможни са чести самозапалвания на сметището в Перник

Възможни са чести самозапалвания на сметището в Перник.
 
Това обяви ва брифинг заместник-кметът арх. Михаил Михайлов, даден  по повод  потушаването на пламналото депо в събота. Сметището е много старо и при разграждането на отпадъците се отделя газ метан, който може да се самозапали, обясни той.
 
Метанът започва да се отделя на шестата година от струпването на боклуците.
 
12 часа нон стоп са работили хора от фирми и институции за елиминирането на пламналото депо. От 16 часа в събота до 4 часа в неделя върху запалилия се участък са изсипани 3 300 кубика земна маса. В спасителната акция са се включили шест пернишки фирми.
 
85 курса са направили камионите, пристигнали на помощ. Фадрома на турската фирма "Мапа Дженгиз" също е работила до сутринта в неделя.
 
Собственикът на една от фирмите прекарал рождения си ден на горящото депо. Човекът навършил 60 години, даже отнесъл и бонбони Метанът започва да се отделя след 6-тата година от струпването на отпадъците.да почерпи.
 
Пламъците са обхванали фронт от 200 метра в североизточната част на сметището и 50 метра по склона. Задимяването на околните квартали е било в рамките на допустимото, каза Георги Кюркчиев от Гражданската защита. Хората са усетили осезаемо неприятната миризма от пушека.
Въздушно течение е отнесло дима в кв. Иван Пашов и го свалило ниско над блоковете, обясни Любомир Илчов от пожарното звено.
Не е ясно как е възникнал пожарът, каза арх. Михаил Михайлов. Разследвания за умишлен палеж не са водени, но полицияята е уведомена за случая.
 
Сметището в Перник е с подновено разрешително за експлоатация до 2012 г. или докато бъде изградено новото регионално сметище. Дотогава трябва да се действа много внимателно, посочи заместник-кметът. Незабавно ще бъдатпредприети превантивни мерки, заяви той.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.