iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Областната управа в Перник иска от КНСБ 9083 лева

Областната управа в Перник си иска старите борчове от синдикатите. 9 083 лева дължи регионалната структура на КНСБ на областната администрация за неиздължени местни данъци и такси. Задълженията са пресметнати към 30 юни 2010г., съобщи губернаторът Иво Петров. Дългът на "Подкрепа"  е 924 лв.
 
КНСБ и "Подкрепа" заемат обща полезна площ от 2500 кв. м, собственост на държавата, като КНСБ не плаща нито данък "сгради", нито такса "смет".
 
Досега налозите се плащат от  областната управа, без това да влиза в задълженията й. 
 
От регионалното ръководство на КНСБ са  преотдали помещения на партерния етаж в същата сграда, в които са разположени 12 магазина барабар с едно казино, без да има  право на това. Забраната  е уточнена в заповедта на областния управител от 2006 г., с която помещенията се отдават безвъзмездно на синдикатите за срок от 10 години. От 10 помещения на първия етаж КНСБ ползва едно помещение за склад, а останалите 9 помещения са преотдадени за ползване от езиков център ФОРС.
 
Синдикатите ползват помещенията без договор, защото от години отказвали да подписват по-ясни права и задължения към предоставените им от държавата за безвъзмездно ползване имоти. Твърдят, че имат сключени договори за съвместна дейност и сътрудничество с КНСБ, а не за наем, каквото и да означава това.
 
По думите на Иво Петров казусът с преотдаването на помещенията на трети лица ще влезе в съда, където ще бъде решен окончателно.
 
Темата стана актуална след доклад на Сметната палата от проверка, поискана от Петров.
Проверяващият екип е установил, че въз основа на заповедта "помещенията се предоставят за изпълнение на функциите им, без възможност да се преотстъпва ползването другиму под каквато и да е форма". Освен това не е сключван договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване, съгласно заповедта, а помещенията продължават да се ползват от синдикалната структура.
 
От Сметната палата изискват да се предприемат действия за договорно уреждане на тношения с наематели по предоставен за безвъзмездно ползване сграден фонд и да се изземат помещенията използвани за цели, извън тези, за които са предоставени.
В бившия синдикален дом помещения ползват и „Национален професионален съюз" и Национален синдикат „Защита", но след изтекли предходни договори за безвъзмездно право на ползване. Отношенията с тях също трябва да бъдат уредени.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.