iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Скандално: Имот от 64 декара в Боснек е заменен за недостроена сграда от 2 100 квадрата

След скандална заменка на 64 декара в южните склонове на Витоша, Областната администрация в Перник се сдобила с призрачна сграда.Фрапиращият факт е отразен в одитен доклад на Сметната палата и заради него бе сезирана и прокуратурата. На пресконференция губернаторът Иво Петров заяви, че настоява за разваляне на сделката.
 
Срещу имот от 64 декара в пернишкото село Боснек Областна администрация - Перник се сдобила  с недостроена, призрачна 4-етажна почивна станция в град Пещера с площ от близо 2 100 квадратни метра, обяви на пресконференция областният управител Иво Петров. Двата обекта са оценени на по 1 200 000 лева. Равенството между тях е доста смущаващо, коментира заместник-областният управител Георги Шарлачки.
 
Принципът на трампата е "кон за кокошка". От областната управа се изразиха твърде деликатно, посочвайки, че заменката е нецелесъобразна. Имотът, намиращ на територията на национален парк "Витоша" и в землището на известното с чистия си въздух село Боснек е с изградена инфраструктура /има път, ток и вода/. Някога на същото място бе разположен лагер за военно обучение на средношколци. Срещу него държавата става собственик на 4-етажна почивна станция, строена преди 20 години и намираща се край язовир "Батак". За довършването й са нужни поне 2 - 3 милиона лева, което е кауза пердута за областната администрация.
 
Собственик на атрактивния 64-декаров терен е фирма "Пропъртис Бългериън". Това е компанията - собственик на бъдещия Европейски политехнически университет в Перник. Допуска се, че една от целите е имотът да бъде ползван като база на ВУЗ-а. Сделката е финализирана на 26 февруари 2009 г. по времето на предишния областен управител Иван Димитров.
 
Очаква се прокуратурата да докладва за провомерността на заменката, посочи губернаторът Иво Петров. Ако законността бъде потвърдена, сградата в Пещера ще бъде включена в списъка с държавни обекти за продажба. Дотогава обаче областната администрация, като собственик, трябва да плати задължителните налози за сградата. Общинският съвет на град Пещера не е приел предложението областната управа да бъде освободена от данък "Сгради".
 
Другата сделка, подадена в прокуратурата, е продажбата на ученическия лагер "Танчовица". Той също се намира в национален парк "Витоша" и е разположен близо до хижа "Селимица". Продажбата му е извършена от управителя на "Ученически отдих и туризъм"-София, по времето, когато лагерът е бил под шапката на министерство на образованието.
 
Новият собственик е столичната фирма "Велмар България" ООД. Справка показва, че фирмата е собственик на верига бижутерийни магазини. Теренът от 6,4 декара е продаден за 11 900 лева, т.е. 1 квадратен метър е изтъргуван за 1,84 лв.
 
Сметната палата извърши одит за управлениието в областната администрация за двугодишен период - от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. Инспекцията обхвана част от управлението на предишния областен управител Иван Димитров и на настоящия Иво Петров. Проверката бе изискана от настоящата областна управа.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.