iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Синдикат се разпорежда с държавни имоти без договор

Регионалният съвет на КНСБ в Перник се разпорежда с държавни имоти и събира наеми от магазини, без да има право за това и без договор. Констатациите са на доклад за резултатите от извършен одит на финансовото управление на Областна администрация - Перник за периода 01.01.2008 г. до 31.12.2009 г.
 
Със Заповед № РД-1314 от 16.03.2006 г. областният управител е предоставил на представителните синдикални организации за безвъзмездно право на ползване за срок от десет години на недвижими имоти (работни помещения) в сграда - частна държавна собственост, в гр. Перник, пл. „Кракра Пернишки" № 1. с обща полезна площ 2 500,18 кв. м.
 
Въз основа на заповедта "помещенията се предоставят за изпълнение на функциите им, без възможност да се преотстъпва ползването другиму под каквато и да е форма".
 
Не е сключван договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване, съгласно заповедта, а помещенията продължават да се ползват от синдикалната структура.
 
При извършената проверка на място от одитния екип е установено:
 
- Целият партерен етаж е обособен като търговска част (магазини) - 15 броя. От тях 12 помещения са преотдадени от КНСБ под наем на наематели, които ги използват за търговска дейност.
 
- Преотдаден е и предоставеният на КНСБ за безвъзмездно право на ползване кино-клуб, от който са обособени две помещения за казино и дискотека. Дискотеката е преустановила дейноста през есента на 2009 г.
 
- От 10 помещения на първи етаж, КНСБ ползва едно помещение за склад, а останалите 9 помещения са преотдадени от КНСБ и се ползват от езиков център „ФОРС".
 
- На петия етаж на сградата, шест помещения са предоставени на КНСБ за безвъзмездно ползване. Пет от тези помещения се ползват от ДФ „Земеделие" съгласно сключен договор за съвместна дейност и сътрудничество с КНСБ. Едно от предоставените на КНСБ за безвъзмездно ползване помещения на етажа е преотдадено под наем на фирма „Метал-97".
 
На одитния екип не са представени договорите за преотдаване на помещенията под наем от председателя на КНСБ - Перник, с обяснението, че всички договори за съвместна дейност са подписани и се съхраняват в централата на КНСБ гр. София.
Със Заповед № РД-1042 от 27.10.2005 г. областният управител е предоставил на СРС „Подкрепа" безвъзмездно право на ползване за срок от десет години на седми етаж от сграда - частна държавна собственост в гр. Перник, пл. „Кракра Пернишки" № 1, с обща полезна площ 254,56 кв. м. Съгласно заповедта "помещенията се предоставят за изпълнение на функциите им, без възможност да се преотстъпва ползването другиму под каквато и да е форма". Не е сключен договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване съгласно заповедта и помещенията продължават да се ползват от синдикалната организация без подписан договор.
 
При извършена проверка на място от одитния екип е установено: седмият етаж, с площ от 254,56 кв.м., включва девет помещения, от които СРС „Подкрепа" ползва шест за синдикална дейност. Останалите три помещения са преотдадени от СРС „Подкрепа" с договори за съвместна дейност на Съюза на военноинвалидните кооперации в България, Камарата на инженерите и „Супервайзер" ЕООД. На одитния екип не са представени договорите за преотдаване на помещенията под наем от СРС „Подкрепа".
 
Областният управител е предоставил за безвъзмездно ползване по едно помещение на шести етаж от сградата - ЧДС, в гр. Перник, пл. „Кракра Пернишки" № 1 на „Национален професионален съюз" и на Национален синдикат „Защита", съгласно договори от 2005 г., за срок от три години. Договорите са изтекли в края на 2008 г., и не са подновени, като помещенията продължават да се ползват от двата синдиката.
От Сметната палата са направени следните препоръки: - Да се предприемат мерки за прекратяване на договорни отношения с неизрядни наематели. - Да се предприемат действия за договорно уреждане на отношения с наематели по предоставен за безвъзмездно ползване сграден фонд. Да се изземат помещенията използвани за цели, извън тези, за които са предоставени. - Да се уредят отношенията с «Национален професионален съюз» и «Национален синдикат «Защита» във връзка с фактическото ползване на помещение - частна държавна собственост след изтичането на предходни договори за безвъзмездно право на ползване.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.