iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


10 на ден умират от дихателни болести

10 на ден умират от дихателни болести

(Интервю с д-р Бойко Боянов - пулмолог в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник)
 
- Д-р Боянов, каква е според вас причината 2010 година в световен мащаб да е посветена на белия дроб?
- Ежегодно стотици милиони хора по света страдат от различни респираторни заболявания, включително туберкулоза, астма, рак на белия дроб, грип, пневмония и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това е и причината Форумът на международните респираторни дружества на своята 40-тата световна конференция по белодробно здраве, която се състоя през декември 2009 г. в Канкун, Мексико, да обяви 2010 г. за  Годината на белия дроб. Смята се че по света болните от белодробни болести са над 1 милиард и броят им прогресивно нараства.

- Може ли да се каже къде има най-много болни с дихателни проблеми?
- Най-голяма заплаха за белите дробове на хората има при жителите на големите градове, където живее половината от световното насаление. Те са изложени на повече рискове от зарази и то особено при недостатъчно и нерационално хранене, при лоша хигиена, при наличното повишено замърсяване на въздуха и злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
 
- Каква е статистиката в това отношение?
- Статистиката е страшна. Белодробните заболявания са на второ място като причина за смъртност след сърдечно-съдовите болести. Те заемат 7% като причина за всички смъртни случаи в света и са 4% от глобалната тежест на болестите в свитовен мащаб.
 
- Можете ли да кажете каква е картината в България?
- Известно е, че 230 000 българи годишно влизат в болници заради белодробни болести. Над 14 000 годишно заболяват от злокачествени образования на белия дроб, а 3 600 човека годишно умират поради болести на дихателната система в България.
 
- А за Перник как изглежда статистиката?
- Данните за област Перник не се различават съществено от средните за страната. 40-50 са случаите на белодробен карцином годишно. Проблемът е, че местните специалисти ги откриват, дават им направления за последващо лечение, но няма обратна връзка за изхода от лечението. Тревожна е друга една сатистика, че ¼ от децата под 10- годишна възраст са опитвали цигари. Пушачите сред момичета и момчета в 13-15-годишна възраст са 26-17%, като повишено е тютюнопушенето при в момичетата.
 
- Какви цели има обявената световна година на белия дроб и как те се осъществяват у нас?
- Идеята е да се популяризира здравословния начин на живот и ранното диагностициране на белодробните заболявания. Кампанията у нас се стреми да генерира социална, политическа и икономическа подкрепа за превенция и лечение на белодробните болести и да насърчи дълготрайно държавното и частното финансиране за изследвания на белодробните болести и научни разработки. Белодробните болести са лечими, но трябва да се наблегне на превенцията като най-ефективен и евтин метод. Тези борести засягат хора във всички страни и от всички социални групи, затова е важно финансово обезпечаване за клинични изследвания и квалификация на специалисти.
 
- Кои са акцентите в днешно време?
- Рисковите белодробни болести и акценти към днешно време са бронхиалната асма, ХОББ, туберкулоза, белодробен карцином, дихателна недостатъчност, интервенционална пулмология (фибробронхоскопията и нейните възможности), неинвазивна винтелация.
 
- Това е трудно да се разбере от неспециалисти, но какви резултати се очакват от тази кампания?
- Може да се очаква продължавне на здравната профилактика на белодробните болести, засилване на активното сътрудничество между институциите, съсловните и пациентските организации, сътрудничеството между общопрактикеващите лекари и специалистите.Особено важно е да се обърне вниманието на обществото върху това, че чистия вздух е фундаментално човешко право.

- А какви са основните прояви на Годината на белия дроб?
- Годината на белия дроб ще се отбелазва с множесто прояви. Вече отминаха Световения ден за борба с туберкурлозата - на 24 март, Световен ден на борба с тютюнопушенето - на 31 май,Световен ден на победилите рака - оперирани и излекувани - на 6 юни. В началото на юни в Пловдив се проведе Третия междунороден конгрес по пулмология и фтизиатрия, в който участва и нашата болница. Предстоят световни дни за борба с пневмонията - на 2 ноември, на борба с ХОББ - на 17 ноември, на спирометрията - на 14 октомври.
- Какви трабва да са реалните мерки за намалаване на белодробните болести?
- Трябва да се преодалават замърсяването на околната среда, лошата хигиена, нерационалното хранене, липсата на спортуване, употребата на алкохол и пушенето. Всичко това трябва да бъде гарнирано с повишаване на здравната култура и отговорност н населението и засиленото участие и отношение на институциите, съсловните и пациентски организации, както да има финансово обезпечаване държавно и частно ниво.
 
- А какво е мястото на профилактиката?- Профилактиката и превенцията на здравето трябва да бъдат държавна политика . В бюджетите на здравните институции трябва да бъдат предвиждани такива средства, за да се познават рисковите фактори на средата, в това число и в предприятията. Например синдикалните организации със своите структури могат да контролират здравословните условия на труд и да се грижат за подобряването им. Така ще са необходиви много по-малко средства за лечение. Изключитено важно място имат и медиите , които са посредник между професионелистите и обществеността и предават посланията на лекарите до хората.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.