iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Соларен парк в района на Перник за 90 дни?

Соларен парк в района на Перник за 90 дни?

Готовност да изгради за 90 дни първия си соларен парк в района на Перник заявява фирма. Това е "Енергони" АД - компания на гръцки предприемачи с проекти, насочени изцяло към изграждането на енергийни мощности, ползващи възобновяеми източници като слънце и вятър.
 
Единственото условие за стартиране на проекта беше дружеството да качи акциите си на борсата. Пречка за това беше наложена от Комисията за финансов надзор (КФН) принудителна административна мярка спрямо Българската фондова борса (БФБ) да не допуска до търговия на организираните от нея пазари финансови инструменти с емитент „Енергони" АД.
 
В началото на юни КФН премахна тази пречка, като разреши "Енергони" да се превърне в борсов гигант с капитал от 547 млн. лв., зад който стои единствено съмнително оценен патент. С доста противоречиво решение регулаторът отмени принудителната мярка спрямо Българската фондова борса, с която спря търговията с акциите на дружеството. Това става в деня, когато бяха обнародвани промените в Закона за КФН, с който трябва да  бъде сменено ръководството на органа.
 
Сред членове на КФН лобират акционери на дружеството. Един от акционерите чрез "Маккап холдинг" е Максим Димов - бивш депутат от ДПС, финансов консултант на НДСВ и с общи бизнес интереси в миналото с фигури от БСП. Именно това са трите партии, договорили сегашния състав на КФН в края на съвместното си управление.Разрешението БФБ да допусне книжата на „Енергони" за търговия е издал членът на комисията Кирил Желев в момент, когато замества зам.-председателя и ръководителя на инвестиционното й звено Ралица Агайн.
 
В Търговския регистър "Енергони" АД е вписан с капитал в размер на 547 563 000 лв., разпределен в същия брой акции с номинал 1 лв. При учредяване на дружеството през 2008 година капиталът е в размер на 50 хил. лв., като в последствие е увеличен на 250 хил. лв. В неконсолидирания отчет на дружеството за миналата година са отразени нула лева приходи от дейността и нетна загуба в размер на 73 хил. лв.
 
Умопомрачителното увеличение на капитала на „Енергони" от 250 хил. лв на 547 млн. лв става след сливане с две други компании - "Роял ресортс" и дъщерната й "Роял инвестмънт". И двете не извършват почти никаква дейност, а единствените им активи са патент за "метод за изграждане на вятърна електроцентрала"... който е оценен първоначално на 9 млн. лв. (2006 г.), после е преоценен на 80 млн. лв., а преди броени месеци е преоценен отново - този път на 547 млн. лв. В ръководството на вливащото се дружество "Роял ресортс" са някои от създателите на бившия приватизационен фонд "Северкооп Гъмза", бившият депутат от ДПС и впоследствие финансист на НДСВ Максим Димов, чийто инвестиционен посредник "Маккап" обслужва борсови сделки на бизнесмена Васил Божков, както и Емил Кало, който беше съветник на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков и бивш кандидат за евродепутат от "Коалиция за България".
 
Скъпоценният патент N64239, представляващ "метод за изграждане на вятърна електроцентрала" се различава от традиционния по това, че предвижда строежа на генератори в планината, а не в равнинни условия. В последната си оценка за патента от юли 2009 г. наетите от инвеститора вещи лица сочат като предимства на изобретението факта, че не се наблюдава отрицателно влияние върху екологията и сигурността, не се налага изграждане на метеорологични обсерватории, тъй като "такива съществуват навсякъде във високопланинските райони", и не се допуска отнемането на обработваеми и пасищни селскостопански площи. Само преди три години очакваните приходи от изобретението са 5-10 млн. евро на година. Сега експертите изчисляват, че приходите от дейност ще нараснат от 626.8 млн. евро през 2010 г. до 762 млн. евро през 2021 г. на базата на "изготвения от молителя бизнес план за използване на изобретението". В него се казва, че общата мощност на инсталацията ще е 2271 МВтч.
 
Листването на "Енергони"  АД  на БФБ  стана публично на 4 юни 2009 година. Управлява се от 5-членен Съвет на директорите с председател Димитрис Айвалотис.
 
В проспекта му за публично предлагане на акции, изготвен от ИП Бенч Марк Финанс АД, е посочено, че в рамките на 24 месеца от листването на БФБ "Енерегони" АД ще пристъпи към увеличение на капитала до 67 млн. лв. , като няма да бъдат правени публични предлагания и няма да бъде търсено финансиране от широката публика.
 
Допускането до търговия на регулиран пазар няма за цел набиране на допълнителен капитал и по своята същност не е първично публично предлагане, пише още в проспекта на емитента. Дружеството няма за цел да получи приход в резултат от допускането до търговия и е разходвало 17.122 лв. или по 0.07 лв. на акция, за да удари камбанката на БФБ.
 
Изпълнителният му директор и председател на Съвета на директорите Дмитриос Айвалотис е бил лаконичен при представянето на проектите на компанията, като обяснил, че по този начин защитава интереса на акционерите.
 
Първият проект за вятърен парк на дружеството ще струва 160 млн. евро на инвеститорите и ще бъде с мощност от 100 мегавата, въпреки потенциала на патента. За сега не е ясно в коя част на страната ще бъде изграден вятърния парк, като проучванията в това отношение тепърва ще бъдат направени. Очакваният период възстановяване на инвестицията е приблизително 5 години и половина.
 
Любопитна подробност е, че фирма е изкупила земеделски терени в Голо бърдо, за които е плащала по  рекордните 1 000 лв. на дка. Последната сделка е за нива от 17 дка в землището на село Студена.  Не е известно обаче дали тези сделки са свързани по някакъв начин с "Енергони".
 
Ако се съди по изявленията в медиите за следващия обект, който има за цел да произвежда електричество със слънчева централа, Енергони АД смята да поиска помощ от играчите на БФБ. Заявката е обектът да е около Перник и да бъде изграден за рекордните 90 дни.
 
Наред с това „Енергони" възнамерява да инвестира 10 млн. лв. в изграждането на фабрика за бутилиране на минерална вода.
 
Преди две години други гръцки инвеститори бяха готови да правят соларен парк край Перник, но никой още не е канен за рязане на лентата.
 
Дали това не е поредния балон, ще поживеем и ще видим.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.