iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


На 18 години, ама кмет на две села

"Здравей, кмете!" - този поздрав се носи тези дни над двете пернишки села Горна и Долна Секирна. Възрастни жени, които имаш чувството, че иначе едвам се крепят на краката си, буквално подтичват, като видят първия човек на двете села. А той - няма никакъв вид на кмет. А на ученик.
 
И всъщност е такъв: току-що е получил дипломата си от гимназията. На 15 юли ще навърши забележителните 19 години. Но преди това, този четвъртък, ще положи клетва като кмет.
 
Защото неговите 164 съселяни са го избрали за управник. За протокола настоящият първият общинар Лъчезар Лазаров от един месец е член на БСП. "Цялата ми рода е в тази партия", казва той.
 
Но не без гордост уточнява: "Вотът за мене си беше чисто мажоритарен. Хората наистина ме харесват. Идваха вкъщи и ми го казваха." Предизборната му кампания минала като на сън. Запознал се с хора, за които даже не е сънувал, че ще ги види на живо.
 
"За балотажа дойдоха в село да агитират хората Стефан Данаилов и Ангел Найденов. Бабите, като се хвърлиха на Данаилов, бил много хубав като млад. Чувал съм от мама, че е бил страхотен. Ама само толкова. За първи път го видях. А той какви хубави неща каза за мен", казва Лъчезар и очите му блестят. Бате Ламбо даже и нови мебели за кабинета му обещал.
 
Лъчо спечели срещу кандидатката от НДСВ Снежана Илиева. 168 от общо 204 избиратели (има регистрирани виладжии) гласуваха на втория тур. 87 жители на селото пуснали бюлетина за Лъчезар, 71 - за Снежана.
 
Кметът от малък се оправя сам. На 14 г отива в Брезник да учи, майка му е починала преди 3 г. Баща му се грижи за него. "Сега той ще се грижи за съселяните си, казва таткото Борис (62 г.). И не крие, че нито за миг не се е съмнявал, че синът му ще победи.
 
Всички в Секирните вярват на младия си кмет. Още повече, че сами са го кандардисали да поеме поста. "Дойдоха няколко баби от селото и ме убедиха", смее се сега кметът. Ама тогава се поуплашил от предложението. Хванал се сериозно за "политиката" веднага след бала си на 24 май.
 
Кметът тийнейджър има сериозна програма за управление. "Първо ще си направя кафе, като вляза в кабинета си", казва той шеговито. Сериозно обяснява, че най-важното е свикването на общоселско събрание - да се определят проблемите. Не е забравил и предизборното си обещание - да опази селската поща и да изчисти нерегламентираните сметища. "Имам и идеи, и енергия", отсича кмет Лъчо./Труд
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.