iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Питат къде е резерва на НЗОК

Резервът на Националната здравно-осигурителна каса е изчезнал, алармира народният представител Ангел Найденов на пресконференция в Перник.
 
В отговор на парламентарно питане от последния петък здравната министърка д-р Анна- Мария Борисова съобщила, че спестените пари на касата са едва 350 милиона лева. Според закона за бюджета на касата, приет в края на миналата година резервът трябваше да бъде 860 милиона лв.
 
Още предшественика на д-р Борисова - подалият оставка като здравен министър Божидар Нанев призна, че парите са по-малко с 60 милиона, припомни Найденов.
 
Какво се случва с резерва на Касата не казва никой, подчерта депутатът.
 
Запознати експерти твърдяха, че парите са като залог за ценни книги в Международния валутен фонд. Целта на финансовата операция, съчинена най-вероятно от министър Симеон Дянков, е в БНБ да бъдат влети 40 млн. лв. от лихва върху въпросната сума. Падежът беше до 1 април, но дали това е станало не е известно.
 
Ангел Найденов припомни, че никой без санкция на парламента не може да променя Закона за бюджета на НЗОК. Социалистите продължават да настояват 450 милиона от резерва на касата да се влеят като свежи пари в здравеопазването при актуализацията на бюджета.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.